Olitpa sitten vauva tai vaari, teini tai täti, niin vaatekaapistasi luultavasti löytyy t-paitoja. Mistä ne ovat sinne tulleet? Kuka ne teki ja millaisissa oloissa? Joko päätä alkoi särkeä? Hyviä uutisia: vastuullisesti tuotettu t-paita ei välttämättä ole kallis tai hankala hankkia.

Kun kurkkaat t-paitasi niin sanottuun pesulappuun, ei valmistusmaana luultavasti lue Suomi. Todennäköisesti paitasi on tehty kaukana täältä.

Suurin osa maailman miljoonista t-paidoista valmistetaan Bangladeshissa, jossa on yli 17 000 tekstiilitehdasta. Monet muistavat viiden vuoden takaiset järkyttävät uutiskuvat pääkaupunki Dhakassa tapahtuneesta onnettomuudesta. Kun 8-kerroksinen tehdasrakennus romahti, 1100 ihmistä kuoli ja 2500 loukkaantui. Halvoista t-paidoista maksettiin kova hinta.

Dhakan onnettomuuden jälkeen tehtaiden oloja luvattiin parantaa, mutta edelleen raportoidaan räjähdyksistä, tulipaloista, riistopalkoista ja lapsityövoiman käytöstä tehtailla, joissa valmistetaan suomalaisillekin vaatteita.

Tekstiiliteollisuus on myös maailman saastuttavimpia teollisuusaloja. Jos ei halua osallistua ihmisten riistoon eikä luonnon tärvelemiseen, täytyykö kulkea vallan paidattomana?

Sertifikaatti todistaa alkuperästä

Vaikka globalisaatio on kuihduttanut Suomen tekstiiliteollisuutta rankasti, tehdään täällä yhä t-paitojakin. Niitä ostava voi olla aika varma, että työntekijöiden olosuhteet ja palkkaus ovat lakien mukaisia.

Kotimaassa valmistettu t-paita maksaa kuitenkin noin kolmesta kympistä ylöspäin. Monen kukkarolle se on arkisesta käyttövaatteesta liikaa.

Kun loimaalainen Tiina Niinimaa perusti Fair Tales -verkkokauppansa pari vuotta sitten, pieni maailmanparantaja hänessä tahtoi myydä nimenomaan eettisiä tuotteita.

- Myymme kaikkien kukkarolle sopivia edullisia arkivaatteita, etenkin juuri vaatekaapin perustuotteita t-paitoja. Luomu ei välttämättä ole kallista: jälleenmyyjän ei tarvitse lisätä tavanomaiseen katteeseen ”luomulisää”, kuten usein valitettavasti tapahtuu, hän sanoo.

Fair Talesin vaatteet ovat englantilaisen vaatefirman Continental Clothing Companyn tuotantoa.

- Tuotantoketju on läpinäkyvä. Fair Talesin tuotteet ovat pääasiassa EarthPositive-merkkisiä, jonka luomupuuvillaiset tekstiilit valmistetaan Continental Clothingin omalla tehtaalla Intiassa tuuli- ja aurinkovoimalla, Tiina Niinimaa kertoo.

- Koko tuotantoketjun ekologisuuden ja eettisyyden takeena ovat kansainvälisesti tunnetut sertifikaatit, jotka on myöntänyt kolmas, riippumaton ja luotettava taho ja joiden myöntämiskriteerien täyttymistä seurataan jatkuvasti.

EarthPositiven paitojen saamat sertifikaatit vahvistavat, että tuotteiden hiilijalanjälki on noin 90 % pienempi kuin vastaavan tavanomaisen tuotteen, ja että paitoja valmistavien työntekijöiden työolot ja palkat ovat kunnossa, eikä lapsityövoimaa käytetä.

Jos kuluttaja haluaa vaateostoksilla toimia vastuullisesti, neuvoo Tiina Niinimaa kiinnittämään huomiota juuri sertifikaatteihin: ne todistavat tuotteen alkuperästä.

Rätiksi tai kierrätysmateriaaliksi

Ekologisinta olisi käyttää vaatteensa tavalla tai toisella loppuun. Monen lapsuusmuistoihin kuuluu mummo leikkaamassa vanhoista vaatteista matonkuteita. Räsymattojen kutomisesta on kuitenkin tullut harvojen harrastus. Minne me muut laitamme risat paitamme?

- Omat paitani saavat olla melko kuluneita, ennen kuin raaskin luopua niistä. Mutta kun paitani reikiintyy tai kulahtaa niin pahasti, ettei sitä voi enää käyttää, se päätyy todennäköisesti rätiksi tai Texvexille, joka onkin erinomainen vaihtoehto, Tiina Niinimaa kertoo.

Eettisen verkkokaupan omistaja tunnustaa, ettei itsekään ole puhdasoppinen luomua harrastava kierrättäjä: hän ostaa myös tavanomaisesti tuotettuja vaatteita, ja toisinaan sattuu virheostoksia, jotka päätyvät UFF:lle tai kirpputorille.

- En missään nimessä halua moralisoida tai esittää besserwisseriä; ei ilmastonmuutosta ekologisesti valmistetun t-paidan ostamisella pysäytetä, mutta onhan se pieni ekoteko, joka kaikkien on mahdollista tehdä.

- Paras ekoteko olisi se, ettei ostaisi mitään. Ainut keino elinympäristön tilan kohentamiseksi lieneekin globaali talouskasvusta luopuminen. Silloin tosin kauppa ei enää kannata, Tiina Niinimaa naurahtaa.

- Mutta jospa maailma pelastuisi!

Lue lisää

Ylen juttu t-paidan hinnan muodostumisesta

Texvex-poistotekstiilipankit

- Forssan ja Loimaan kaupunkien Nuorten työpajojen tekstiilikierrätyspisteet vastaanottavat poistotekstiiliä kuluttajilta, lajittelevat, myyvät ja luovuttavat sitä eteenpäin.

- Tavoitteena vähentää kaatopaikoille joutuvan tekstiilin määrää, tukea nuorten työllistymistä ja kehittää seudun kierrätystä.​

- Pankkeihin saa tuoda puhdasta ja kuivaa tekstiiliä, kuten vaatteita, verhoja, pöytäliinoja yms. kodintekstiilejä. Reiät tai pesussa lähtemättömät tahrat eivät haittaa

Tutustu

Tekstiiliteollisuuden keskeisiä sertifikaatteja

Ökö-Tex Standard 100. Tuote ei sisällä haitallisia aineita ja on siltä osin turvallinen ihmiselle ja ympäristölle.

Global Organic Textile Standard (GOTS) määrittelee luonnonmukaisesti ja sosiaalisesti vastuullisesti valmistetuille tekstiileille asetetut vaatimukset. GOTS-sertifikaatti edellyttää myös Kansainvälisen työjärjestön ILO:n sosiaalisille oloille asettamien kriteerien täyttämistä.

Fair Wear Foundation (FWF) pyrkii parantamaan tekstiiliteollisuudessa työskentelevien ihmisten työoloja ja oikeuksia. FWF:n sertifikaatti takaa, että jäsenyritys on sitoutunut ohjeistoon, joka on johdettu ILO:n sopimuksista ja YK:n ihmisoikeuksien julistuksesta.