Järkevä energian käyttö on hyvä teko sekä ympäristölle että omalle kukkarolle. Vaikka yksittäiset teot ehkä tuntuvat merkityksettömiltä, yhdessä niistä tulee merkittäviä. Arjen pienillä päivittäisillä valinnoilla ja kulutustapojen muutoksilla meistä jokainen voi vaikuttaa, mukavuudesta ja viihtyisyydestä tinkimättä.

Energiansäästövinkkejä

Huonelämpötilat

Oleskelutilojen huonelämpötilaksi suositellaan 20–21 astetta, joka tutkimusten mukaan on sekä viihtyisin, terveellisin että energiataloudellinen lämpötila. Makuuhuoneisiin riittää pari astetta vähemmänkin. Kerrostalojen porrashuoneiden suosituslämpötila on 17 °C, varaston 12 °C ja autotallin 5 °C.

Huomaa, että jo yhden asteen lämpötilan pudotuksella alennat lämmityslaskuasi n. 5 %.

Keittiö

Ruoan säilytyksen, valmistuksen ja astianpesun osuus kodin sähkönkäytöstä on 10–30 %.

Kylmäsäilytyslaitteet kannattaa sijoittaa erilleen lämmönlähteistä (liesi, uuni, lämpöpatteri, astianpesukone). Puhdista tiivisteet ja pidä laitteen takaosa pölyttömänä. Pakastimen oikea säilytyslämpötila on -18 °C, jääkaapin +2 - +6 °C ja viileäkaapin +10 - +14 °C.

Pyykinpesu

Pese täysiä koneellisia ja hyödynnä pikaohjelmia kevyesti likaantuneen pyykin pesussa. Noudata pesussa tekstiilivalmistajan suosituslämpötiloja ja pesuainevalmistajan annosteluohjeita. Näin varmistat hyvä pesutuloksen ja toimit ympäristön hyväksi.

Kuivata pyykki ulkona narulla, jos mahdollista. Vain siten se on ilmaista eikä kuluta lainkaan energiaa, kuten sisätiloissa.

Sauna

Sähkösaunassa yli puolet sähköstä kuluu saunan esilämmittämiseen. Lämmitä siis sauna yhdellä kertaa kaikille saunojille. Saunaan kannattaa mennä heti, kun se on valmis. Energiataloudellisin lämpötila on 70-80 °C, kun taas lämmittäminen 100 °C:een nostaa sähkön kulutusta 20-30 %.

Vesi

Keskimääräinen vedenkulutus Suomessa on 140 l/asukas/vrk. Kotitalouksissa kuitenkin kulutetaan vettä hyvin vaihtelevia määriä. Vesimaksu muodostuu käytetystä puhtaasta vedestä ja tuotetusta jätevedestä. Lämmin käyttövesi voi olla jopa kaksi kertaa kalliimpaa kuin kylmä vesi.

Käyttövesi on syytä lämmittää vähintään +55 °C:een bakteerien ja muiden terveysriskien poistamiseksi, mutta yli 60 °C:ssa syntyy turhaa lämpöhäviötä.

Veden kulutusta voit vähentää valitsemalla suihkun ammekylvyn sijasta ja välttämällä veden turhaa juoksutusta. Vuotavat hanat ja WC-istuimet kannattaa korjauttaa heti, vuoto voi aiheuttaa suuriakin lisälaskuja. Käytä astianpesu- ja pyykkikoneiden ohjelmia tarkoituksenmukaisesti, älä pese vajaita koneellisia ja vältä astioiden esihuuhtelua juoksevan veden alla.

Kotitaloudessa eniten vettä, varsinkin lämmintä vettä, kulutetaan peseytymiseen. Viiden minuutin suihku päivittäin maksaa noin 150 euroa vuodessa, kun taas 20 minuutin suihkusta tulee kustannuksia noin 600 euroa.

Viihde-elektroniikka

Viihde-elektroniikan määrä kotona lisääntyy koko ajan ja laitteita myös uusitaan usein. Uuden yksittäisen laitteen sähkönkulutus on hyvin pientä, mutta yhteensä viihde- ja elektroniikkalaitteiden osuus kotitaloussähkön käytöstä on merkittävä.

Kun hankit uusia laitteita, mieti, millainen laite sopii omiin käyttötarpeisiisi. Muista sammuta laitteista virta aina, kun et käytä niitä. Hyödynnä myös virransäästöominaisuuksia. Kun laite poistuu käytöstä, kierrätä se asianmukaisesti, jotta arvokkaat materiaalit saadaan uusiokäyttöön.

Lue lisää kodin energiankäytöstä