Kesän tultua suomalaiset kaipaavat veden äärelle. Kuivalle kotipihallekin saa veden solinaa ja välkettä lammikolla, suihkulähteellä tai purolla. Erityisen suosittuja ovat nyt pienet, helppohoitoiset vesiaiheet.

Auringon valossa kauniisti välkkyvä, poutapilviä heijastava lampi tai näyttävästi pulputtava suihkulähde on monen pihanomistajan haaveissa, mutta vain osa ehtii tai viitsii rakentaa puutarhaansa suuria ja työläitä vesiaiheita. Suunta on kohti yhä pienempiä ja helppohoitoisempia ratkaisuja, kertoo tuoteryhmäpäällikkö Juha Jokinen Hankkijalta.

— Nyt suositaan pienempiä suihkulähteitä, jotka ovat valmiita kokonaisuuksia ja voidaan helposti sijoittaa joko patiolle tai puutarhaan. Pienikokoisuuden ohella trendinä ovat luonnonvärit, neutraalit värit ja betonin väri.

Valmiissa pienessä vesiaiheessa suihkulähde voi solista vaikkapa pikku patsaasta tai ruukusta. Tarjolla on myös metallisia aiheita. Hankkijan valikoimissa on esimerkiksi nostalginen pesuallas, jonne vesi solisee hanasta.

Perinteisen lammikon ystävälle tarjolla on erikokoisia muovisia muotoaltaita, joihin voi halutessaan rakentaa suihkulähteen. Pumppu valitaan altaan koon mukaan.

— Tarvittavan pumpun koko riippuu siitä, kuinka paljon altaassa on vettä, ja kuinka leveä allas on, eli minkälaisen kuvion pumppu tekee altaan pohjalle. Jos pieneen altaaseen laitetaan liian iso pumppu, niin se tekee liian ison kuvion ja vesi lentää yli altaasta. Jos altaaseen tehdään puro, niin pitää laskea, että pumpun litratuotto riittää siihenkin, Juha Jokinen neuvoo.

Levä kannattaa torjua ennalta

Viitseliäämpi rakentaa puutarhaan altaan itse. Pohjaa varten on tarjolla allasmuovia ja hintavampaa allaskumia.

— Allaskumi muotoutuu vähän paremmin kuin muovi. Sitä käytetään yleensä isommissa altaissa puistoissa ja muissa julkisissa paikassa, Juha Jokinen kertoo.

Altaan paikan valintaan pihalla vaikuttaa se, että allaspumppu tarvitsee sähköä. Vaikka suihkulähde solisisi koko kesän yötäpäivää, ei sähkölaskun kasvusta tarvitse murehtia, sillä pumppujen teho on vain muutamia watteja.

Altaan reunoille, pohjaan tai veden pinnalle kellumaan voi laittaa myös valaisimia. Niitä kuten myös suihkulähdepumppuja on markkinoilla tarjolla aurinkosähköllä toimivinakin.

— Koska ne tarvitsevat toimiakseen aurinkoa, ne rajaavat altaan sijaintia ja ovat toiminnaltaan epävarmempia. Jos allas on suoraan auringossa, niin ne voivat varmasti toimia hyvinkin, Juha Jokinen sanoo.

Ihanaksi rakennettu vesiaihe rämettyy rumaksi, jos sitä ei muista hoitaa.

— Lämpöisenä kesänä vesi limettyy hyvinkin nopeasti. Se aiheuttaa ongelmia ja on ikävän näköistä. Pitkäkestoiset kemikaalit pitävät altaan veden laatua yllä.

Altaan pohjalle kannattaa laittaa allassubstraattia, joka estää levän muodostumista sekä sitoo likaa ja pölyä. Substraattiin muodostuu vähitellen pieneliöstö, joka toimii biologisena suodattimena.

— Lisäksi on olemassa levänpoistoaineita, joita laitetaan veden sekaan. Uutuutena on

geelipallo, joka laitetaan altaan pohjalle, jossa se sitten luovuttaa levänpoistoainetta pikku hiljaa veteen.
Puutarha-altaan veteen kannattaa siis panna kemikaaleja. Entä jos lemmikki sammuttaa siitä janonsa, linnut käyvät pesulla tai pieni lapsi maistelee vettä? Juha Jokinen vakuuttaa, että allaskemikaalit eivät ole pienissä määrin vaarallisia ihmisille tai eläimille.

Lumme kasvaa tynnyrissäkin

Kasvit viimeistelevät kauniin vesiaiheen. Jos puutarhalammesta haluaa tyyliltään luonnollisen, niin hyviä valintoja sen rannoille ovat rantakukka, kullero, rentukka, osmankäämi, suovehka ja kurjenmiekka. Puutarhaliikkeissä on tarjolla runsaasti myös näyttäviä ja eksoottisia kasveja kuten erilaisia liljoja. Vedessä juurineen kelluvina kasvavat esimerkiksi vesihyasintti, kellusaniainen ja vesisalaatti.

Lummelammikko tuo mieleen entisajan kartanopuutarhat ja antaa pihalle ylellisen säväyksen. Lumpeita ei voi laittaa aivan matalimpiin altaisiin, vaan vettä on oltava minimissään 30 senttimetriä, mieluummin enemmän. Lumpeet eivät viihdy virtaavassa vedessä tai suihkulähteen pärskeissä, ja ne tarvitsevat paljon valoa. Niiden ympärillä ei kuitenkaan tarvitse olla runsaasti tilaa, joten pienen lummelammikon voi perustaa vaikka tynnyriin.

Lumpeet pannaan lampeen istutuskoreissaan, joissa ne on helppo nostaa viileään paikkaan talvehtimaan.

Talven lähetessä puutarha-allas tyhjennetään ja pestään. Pumppu viedään sisätiloihin ja säilytetään mielellään vedessä. Suodattimeen kertyy levää ja limaa, joten se on hyvä puhdistaa.