Sähköpyöräbuumi, joko se on täällä? Pyöräliitto kannustaa suomalaisia koeajamaan sähköavusteisia pyöriä ennakkoluulottomasti. Sähköpyörällä teini kurvailee kylillä turvallisesti, eikä vaari hyydy ylämäkeen.

Sähköpyörä lisää liikkumista

Sähköavusteinen pyörä tarkoittaa sähkömoottorilla varustettua ajopeliä, jonka moottori toimii vain poljettaessa ja kytkeytyy pois toiminnasta, kun nopeus on 25 km/h. Sähkömoottorin tarkoitus on siis avustaa pyöräilijää matkanteossa.

Sähköavusteisten pyörien myyntikäyrä osoittaa Suomessa koilliseen, mutta määrät ovat edelleen vaatimattomia verrattuna moneen muuhun Euroopan maahan.
- Esimerkiksi Hollannissa uusista myydyistä pyöristä on sähköavusteisia jo 40 %, Suomessa vasta 5 %. Uskon kyllä, että meilläkin niitä tullaan näkemään yhä enemmän, sanoo Pyöräliiton toiminnanjohtaja Matti Koistinen.

Sähköpyörät sopivat hänen mielestään hyvin Suomenkin olosuhteisiin.
- Sähköavusteisella pyörällä voi täälläkin ajaa ympärivuotisesti. Se on talvella erinomainen apu, kun on kaikkein raskaimmat pyöräilykelit. Jos vaikka lumen vuoksi on autollakin haastavat olosuhteet, niin sähköpyörällä yleensä pääsee silloinkin.

Sähköpyörien huolto ei myöskään vaadi erityistä osaamista.
- Tärkeintä on, että liittimet pysyvät kuivana ja puhtaana, ja ne pystyy kuka tahansa huoltamaan itse.

Hankintatuki

Sähköpyörille kaavailtiin 400 euron hankintatukea, mutta hanke kaatui vuosi sitten vastustukseen, kun kiinteään summaan perustuvaa tukimallia pidettiin epäreiluna. Pyöräliitossa toivotaan, että hankintatuki tulisi.
- Se mahdollistaisi useammalle ihmiselle sähköavusteisen pyörän hankinnan. Meillä tuetaan sähköautojen hankintaa, joten on jokseenkin erikoista, ettei meillä tueta vielä vähäpäästöisemmän, vähemmän energiaa valmistusvaiheessa vaativan ajoneuvon hankintaa, Matti Koistinen sanoo.

Ruotsissa tuen ansiosta myytiin sähköpyöriä 120 000. Pyöräliiton mielestä Suomessa voisi olla samantyyppinen tuki, eli esimerkiksi 25 % pyörän hankintahinnasta tai enintään 1000 euroa.
- Kannattaa käydä kokeilemassa sähköavusteista pyörää, Matti Koistinen kannustaa. -- Se yllättää, miten hauska se on ajaa. Malleja löytyy hyvin monenlaiseen käyttöön.

Toiminnanjohtajalla itsellään on käytössä sähköavusteinen tavarapyörä, jolla hän kuljettaa lastaan.

Skootterin sijaan sähköpyörä?

Perinteikäs suomalainen pyörävalmistaja Helkama on uskonut sähköpyöriin jo monta vuotta. Myyntipäällikkö Harri Halme ennustaa, että sähköpyörien myynti tuplataan nyt kolmatta vuotta peräkkäin. Vahvasta uskosta kertoo sekin, että kaikki Helkaman laajan malliston sähköpyörät valmistetaan nyt Hangossa. Aiemmin joitakin edullisempia malleja tehtiin Kauko-Idässä.

- Ostetuin pyörätyyppi on unisex-runkomalli, joka on suht matala, niin että jalan nostaminen siitä on helppoa. Ostajakunta on kovasti laajentunut, ja on tullut erilaisia käyttäjäryhmiä. Suuri ryhmä ovat iäkkäämmät pyöräilijät, jotka nauttivat siitä avusta, jota sähköavusteisuudesta saa esimerkiksi mäkiin ja vastatuuleen, Harri Halme kuvailee.

Sähköavusteisia harrastuspyöriä löytyy niin metsään, poluille kuin maantiellekin. Sähkövaihteilla varustettu malli vaihtaa vaihteet samaan tapaan kuin automaattivaihteisto autossa. Helkaman klassikot Oiva ja Aino ovat saaneet omat sähköversionsa, samoin nuorison suosikki Jopo.

- Sähköpyöräbuumi on kovassa nousussa, ja jopoilijaryhmä on iso. Ollaan ajateltu, että jopoilijoistakin siirtyy porukkaa jollain aikataululla sähköpyörän ostajiksi.
Halmeen mielestä vääntävällä etunapamoottorilla varustettu e-Jopo on hyvä vaihtoehto teinien suosimille skootterille.

- Sähköpyörässä on poljettava aina itsekin, joten siinä tulee liikuntaa. Se on varmasti myös mopoa turvallisempi, koska vauhti on pienempi. Kustannukset ovat pienemmät, kun ei tarvita mopokorttia, rekisteröintiä tai vakuutuksia, eikä polttoaineeseen mene rahaa. Ehdottomasti pidän sitä parempana kuin polttomoottorikäyttöistä skootteria, joka ei ole ekologisestikaan niin kannatettava vaihtoehto, hän sanoo.

Pyöräliiton Matti Koistisen tavoin Harri Halme yllyttää suomalaisia koeajolle.
- Monella kuluttajalla on varmasti virheellisiä tietoja sähköpyöristä. Hyvin yleisesti luullaan, että se kulkee itsestään moottorilla, mutta sitähän se ei tee. Olen kuullut paljon sellaisia kokemuksia, että kun on sähköpyörä, niin sillä tulee ajettua huomattavasti useammin ja pidempiä lenkkejä. Ehdottomasti uskon, että sähköpyörät lisäävät liikkumista.