Pihan valaistuksen suunnittelu kannattaa aloittaa käytännöllisyyden näkökulmasta. Kaikki tietävät, että pimeään pihaan on ikävä saapua, olipa sitten liikkeellä autolla, polkupyörällä tai jalan. Kun näkee, minne ajaa tai astuu, on paljon turvallisempi olo.

Perinteinen ratkaisu on valaista vain sisäänkäynti seinään oven viereen tai kuistin kattoon kiinnitetyllä valaisimella, mutta kulkemisen turvallisuus ja mukavuus kasvavat, kun valaistusta löytyy myös pihatieltä ja mahdollisesta auto- tai pyöräkatoksesta.

Monilla pihoilla työskennellään, oleskellaan ja leikitään pimeinäkin aikoina: aikaisina talviaamuina kolataan lunta ja iltaisin rakennellaan lumiukkoja. Valaistus lisää viihtyvyyttä näissäkin puuhissa.

Pihan valaisulla on roolinsa myös tunkeilijoiden torjumisessa: pyörävarkaat ja muut asiattomat kulkijat karttavat valaistuja pihoja.

Muista valaista talon numero

Korkean pylvään päässä olevat pihalyhdyt antavat laajaa yleisvaloa. Kulkureitit voi valaista myös rivillä matalia valaisimia. Sisäänkäynnin ja terassin näyttävä valaistus syntyy alumiiniprofiilin sisään upotetulla led-nauhalla. Saatavilla on myös lattiaan upotettavia valaisimia, jotka kestävät päällä kävelyä.

Talon numero kannattaa valaista, sillä rakennuksen omistaja vastaa siitä, että talon osoitenumero näkyy kadulle. Silloin esimerkiksi hälytysajoneuvot löytävät oikealle paikalle ilman turhia viivytyksiä. Jos rakennuksen etäisyys osoitetiestä on yli 40 metriä, tulee numerokilpi sijoittaa tien reunaan. Taajama-alueella, jossa tontit ovat pieniä, numerovalon voi yleensä asentaa talon seinään. Myytävänä on valaisinpaketteja, joissa on mukana numero- ja kirjaintarrat.

Valoilla voi tietysti myös koristella. Pienillä kiinteillä tai siirrettävillä valaisimilla voi tuoda esiin kauniita yksityiskohtia pihalla: kukkivia pensaita, koristepatsaita, kiviä, vesiaiheita. Puihin ripustettavista valoketjuista on tullut suosittuja lähes ympäri vuoden. Puutarhassa pidettäviin juhliin ne kuuluvat itsestäänselvästi.

Millaisia valaisimia ulos?

Pihalle on saatavissa myös aurinkokennolla latautuvia valaisimia, joiden valoteho riittää tunnelmavalaisuun. Kun talvi on pimeimmillään ja valaisun tarve suurimmillaan, ei niistä kuitenkaan ole juuri iloa, sillä aurinkoa ei ole tarpeeksi latautumiseen.

Pihan perusvalaistus kannattaakin suunnitella pimeimmän vuodenajan tarpeen mukaan. Kun on valoisampaa, voi lamppujen polttimoita vaihtaa tarpeen mukaan himmeämpiin.

Ulkosalle ei voi tietenkään laittaa mitä tahansa lamppuja. Kiinteiden ulkovalaisinten on kestettävä Suomen sääolosuhteita, isoja lämpötilanvaihteluita, lunta ja jäätä. Valaisinten pitää täyttää ulko-olojen kotelointiluokkavaatimukset. Varmista ostovaiheessa, että valitsemasi valaisin on nimenomaan ulos tarkoitettu.

Pihavalaisimet varustetaan useimmiten hämäräkytkinsensoreilla, jotta ne eivät turhaan pala valoisaan aikaan. Sensorit siis säästävät sähköä, jonka kulutus tosin nykyisillä led-polttimoilla on niin pientä, että pihan valaisu ei tee lovea kukkaroon.

Liiketunnistimilla toimivat pihavalaisimet puolestaan syttyvät, kun pihalla liikutaan. Ne paitsi valaisevat asiallisten tulijoiden tietä, myös saavat hämärämmät hiiviskelijät perääntymään ja havahduttavat talon väen siihen, että pihalla liikkuu joku.

Muista säätää valaisinten valokulmat. Jos valo häikäisee, se on kohdennettu huonosti.

Kiinteitä sähköasennustöitä saa tehdä vain sähköalan ammattilainen. Jos tarvitset valaisimia varten uusia ulkopistorasioita, ota yhteyttä sähköyhtiöösi tai muuhun tahoon, josta saat pätevän ammattilaisen asentamaan ne.