Ylikulutus tuhoaa ympäristön, mutta ostolakko on huonoksi kansantaloudelle ja näivettää paikalliset yritykset. Onko mahdollista kuluttaa niin, että ottaa huomioon sekä ympäristön että talousvaikutukset?


Ylikulutuspäivä taas tuli ja meni. 6.4. suomalaiset olivat käyttäneet vuotuisen laskennallisen osuutensa maapallon uusiutuvista luonnonvaroista. Me, kuten muutkin länsimaalaiset, kulutamme liikaa. Meidän olisi siis syytä parantaa tapamme ja siirtyä kohti kestävää kuluttamista. Se tarkoittaa ennen kaikkea kohtuullisuutta ja tietoisempaa valintojen tekemistä, sanoo Kuluttajaliiton hankevastaava Jenni Vainioranta.
— Arjessa keskeistä on kohtuukulutus. Esimerkiksi se, että miettii ennen ostamista, tarvitseeko tuotetta oikeasti, ja jos, niin voisiko sen hankkia käytettynä tai lainata. Kohtuuajattelun lisäksi se on arjen yksittäisiä tekoja, kuten kasvispainotteisuuteen pyrkimistä ruokavalinnoissa ja energiatehokkaampien ratkaisujen, kestävien ja laadukkaiden sekä virallisen ympäristömerkin omaavien tuotteiden suosimista.
Tässä kohtaa monen karvat nousevat pystyyn: kasvisruoka ei ehkä maistu tai koetaan, että arjesta tulee työlästä, kun kaikki pitäisi miettiä uudestaan.
— Valinnoissa ei tarvitse pyrkiä täydellisyyteen, Jenni Vainioranta lohduttaa. — Keskeistä on kuluttaminen vain tarpeeseen ja suuntaaminen kohti kestävämpää elämäntapaa esimerkiksi yksi kuluttamisen osa-alue kerrallaan.
Arjen realiteetit kuten kiire, rajalliset resurssit tai taloudellinen tilanne, voivat vaikeuttaa vastuullisten valintojen toteuttamista. Kestävämmät kulutustottumukset vaativat usein uudenlaista ajattelua ja toimintaa – ja uusien rutiinien luomista — ja se voi tuntua haastavalta.
— Siksi tarvitaan konkreettisia ratkaisuja ja vinkkejä, jotka tekevät vastuullisemmista valinnoista helpompia, ja jotta niistä tulee osa arkea. Myös vertaistuki ja yhteisöllisyys voivat auttaa uuteen arkeen siirtymisessä. Voit esimerkiksi liittyä erilaisiin sosiaalisen median keskusteluryhmiin, joista löydät muita vastuullisista vaate- tai ruokavalinnoista tai ekologisesta puutarhanhoidosta kiinnostuneita.

Osaratkaisuna jakamistalous

Kotitalouksien omistamien tavaroiden määrä on vuosikymmenien saatossa jatkuvasti kasvanut. Ennen vanhaan oli tavallisempaa lainata naapurilta, mutta nykyisin kaikilla pitää olla kaikkea. Vai pitääkö? Kuluttajaliitto kampanjoi juuri nyt jakamistalouden — eli esimerkiksi ihan vanhanaikaisen lainaamisen — puolesta.
— Jakamistalous on osaratkaisu ylikulutuksen välttämiseen, sillä se on vajaakäytöllä olevien tavaroiden ja tilojen ja muiden resurssien jakamista ja yhteiskäyttöä. Keskeistä on vajaakäytössä olevien resurssien tehokkaampi hyödyntäminen. Sen sijaan, että kaikki ostaisivat omat tavaransa, ihmiset lainaavat, vuokraavat tai jakavat niitä keskenään, Jenni Vainioranta sanoo.
Jos siis tarvitsee vain harvoin esimerkiksi porakonetta tai painepesuria, laite kannattaa ostamisen sijaan lainata tai vuokrata. Näin sen käyttö tulee useimmiten edullisemmaksikin. Jenni Vainioranta nostaa esiin myös jakamistalouteen liittyvän yhteisöllisyyden.
— Arjessa tavaroita jakaessa sosiaalisten kohtaamisten määrä lisääntyy.
Jenni Vainioranta vinkkaa tutustumaan uunituoreeseen oppaaseen, joka laadittiin Kuluttajaliiton, Itä-Suomen yliopiston ja muotoilutoimisto 2Loopsin yhteisessä Jaa Se! -hankkeessa.
— Opas arjen jakamistalouteen tarjoaa perustiedot ja käytännön vinkit, joiden avulla jokainen voi kokeilla jakamistaloutta arjessaan helposti ja turvallisesti. Oppaan tavoitteena on madaltaa kynnystä yhteiskuluttamiseen ja edistää kestävää elämäntapaa. Oppaassa jaetaan tietoa esimerkiksi siitä, milloin eri tavaroille on kysyntää käytetyn tavaran markkinoilla. Tavoitteena on tukea kuluttajaa siirtymään kohti kestävämpiä valintoja ilman, että se vaatii suuria investointeja tai elämäntaparemonttia. Pienetkin muutokset ovat arvokkaita.

Korjauta, kierrätä ja kirppistele

Jos tavaroiden lainaaminen onkin perinteinen hyve, niin säästäväisyys sitä vasta onkin. Suomessa on aina arvostettu niitä, jotka panevat rahat sukanvarteen pahan päivän varalle. Jos ekonomisteilta kysytään, se on kuitenkin väärä tapa toimia juuri nyt. Kotitalouksien kulutus on tärkeä osa Suomen talouskasvua. Jokainen voi omin silmin nähdä, että jos kotikunnan kaupoissa ei käy asiakkaita, ne kuolevat pois.
Jatkuvan taloudellisen kasvun ja kestävän kehityksen yhteensovittaminen on ongelma koko maailmankin mittakaavassa. Mikä on oikeaa ja sopivaa kuluttamista, jos haluaa ottaa huomioon sekä ympäristö- että talousvaikutukset?
— Tämä on hyvä ja vaikea kysymys. Yksi ratkaisu on suunnata kulutusta uudella tavalla: sen sijaan, että ostamme uutta tavaraa, voimme käyttää rahaa palveluihin tai yhdessä jaettuihin resursseihin, kuten lainaamoihin, kirpputoreihin ja kierrätyskeskuksiin. Kun perinteisen uuden ostamisen sijasta täytämme tarpeet ostamalla käytettyä tai vuokraamalla, lainaamalla tai yhteiskäyttämällä harvoin tarvittavia tavaroita, voimme vähentää kulutuksen ympäristövaikutuksia. Toisaalta on muistettava, että myös kirppistely on vastuutonta, jos se on turhaa kulutusta, Jenni Vainioranta sanoo.
Erilaisten korjauspalveluiden käyttäminen on vastuullista kuluttamista parhaimmillaan. Vie siis rikkinäinen vaate ompelijalle korjattavaksi ja kengät suutariin, äläkä osta uusia. Kun ostat jotain, valitse laadukas tavara, jota voi ja kannattaa korjata.
Näinä verkkokauppojen kulta-aikoina on hyvä pysähtyä miettimään, ennen kuin lähtee virtuaalisen ostoskorinsa kanssa kassalle. Olisiko sittenkin syytä nukkua yön yli ennen ostopäätöstä?
Tutustu uunituoreeseen arjen jakamistalouden oppaaseen ja tietopankkisivuun Kuluttajaliiton sivuilla:
ttps://www.kuluttajaliitto.fi/materiaalit/opas-arjen-jakamistalouteen/
Marttojen vinkit kestävään kulutukseen:
https://www.martat.fi/omat-rahat/kestava-kuluttaminen/kestava-kulutus/
-
Asiakaspalvelu
-
Sallila Yhtiöt