Maailma on täynnä tavaraa, ja lisää tulee koko ajan. Mitä jos uusien kenkien sijaan korjauttaisitkin vanhat? Ratkaisu säästää luontoa, mutta monesti myös kukkaroa — ja joskus jalkojakin.

Suomalaiset ostavat keskimäärin kolmet uudet kengät joka vuosi. Joka toinen meistä puolestaan heittää yhden parin kenkiä roskiin joka vuosi. Tämän yhtälön myötä kotien kenkäkaapit täyttyvät pikku hiljaa jalkineista, jotka eivät enää ole priimakunnossa, mutta joilla edelleen olisi käyttöikää jäljellä. Mikä siis neuvoksi?

Kun kotikonstit — puhdistus ja kiillotus — eivät riitä freesaamaan jalkineita, on aika ottaa yhteyttä ammattilaiseen. Suutareita toimii Suomessa noin 300 kappaletta. Yksi heistä on Ari Pellinen, joka on vuodesta 1996 tarjonnut suutaripalveluja, ensin Loimaalla, nykyisin Forssan Kartanonkadulla. Monille suutari on nykyisin tuttu lähinnä avainten tekijänä, ja avaimia Pellinenkin tekee paljon, myös kaukosäädöllä toimivia autonavaimia. Sen ohella hän on kuitenkin ihan perinteinen suutari, joka osaa korjata kenkiä.
— Korkolappuhommia tulee kaikkein eniten. Aika usein ihmiset eivät vain hoksaa tuoda kenkiä ajoissa korkolappujen vaihtoon. Kun kengän korko on kulunut paljon, se on sitten suurempi ja kalliimpi työ, Ari Pellinen sanoo.
Ennen kuin ottaa kesäkengät käyttöön, kannattaakin tarkistaa niiden korkolappujen tilanne.

Suojaamalla lisää käyttöikää

Entä sitten isommat vauriot? Kun kengän ompeleet ratkeavat tai saappaan vetoketju menee rikki, moni ajattelee, että se oli sitten siinä — roskiin ja uudet tilalle. Ei niin, sanoo suutari Pellinen.
— Jos on pieniä ratkeamia, niin kengät kannattaa ehdottomasti korjauttaa. Yleensä myös vetoketju kannattaa vaihtaa, hän sanoo.
Vetoketjun vaihdon hinta määräytyy pituuden mukaan ja lähtee 20 eurosta.

Korjaamisen järkevä raja menee monesti pohjissa, joiden materiaalit eivät nykykengissä usein ole hyviä, Ari Pellinen pahoittelee.
— Esimerkiksi monissa työkengissä materiaalit haurastuvat ja pohjat hajoavat. Uuden pohjan vaihtaminen on kallista.

Kenkiensä käyttöikään voi vaikuttaa paljon itse. Suutari Pellinen muistuttaa huoltamaan talvikengät ennen niiden varastoimista.
— Nahkakengät käsitellään vesisuojausaineella ja nahkarasvalla. Myös muovipintaisille jalkineille on omat aineensa, joilla niiden pinnat puhdistetaan. Kenkien sisään pannaan lestit tai sanomalehtitupot, niin ne pitävät muotonsa. Säilytyspaikka ei saisi olla liian kuiva, etteivät pohjan liimaukset kuivu. Sieltä ne on taas mukava laittaa jalkaan seuraavana syksynä.

Jos talvijalkineet vain viskaa likaisina kaapin perukoille linttaantumaan, ei niitä talven tullen tee mieli panna jalkaan — vaan käydä ostamassa uudet.
— Jos kenkiä ei lainkaan hoida — nahkakenkiä varsinkaan — rakenteet kuivuvat ja kengän nahka rupeaa lohkeilemaan. Kengät pitäisi suojata, että ne kestäisivät käyttöä paremmin.
Suutarin mielestä kenkien jättäminen suojaamatta vertautuu siihen, että ihminen lähtee rannalle aurinkoon suojaamatta ihoaan.

Käsilaukulle uusi elämä

Suutarille voi viedä korjattavaksi paljon muutakin kuin kenkiä. Ari Pellinen on uransa aikana korjannut paljon laukkuja, asusteita sekä kaikenlaisia pussukoita ja suojuksia kännykkäkotelosta auton vaihdekepin suojukseen. Uutena ostettujen kenkien ja laukkujen lisäksi hänelle tuodaan kunnostettavaksi myös kirpputorilöytöjä ja perintönä saatuja vintageaarteita.
— Tosi vanhankin mallisia kenkiä olen joskus kunnostanut. Monta kertaa on tuotu vanha nahkalaukku, jossa ompeleet irvistävät tai vetoketju on rikki. Jos laukun materiaali on hyvää, niin ehdottomasti se on korjaamisen arvoinen, Ari Pellinen sanoo.

Nuoremmilla sukupolvilla on petrattavaa, sillä suutarille kenkiään tuo eniten korjattavaksi varttuneempi väki.
— Nuoremmat sukupolvet on kasvatettu vähän toisin — että tilataan netistä, heitetään pois ja ostetaan uudet, mutta on niitä poikkeuksiakin. Iän mukana viisaus yleensä kasvaa kenkäasioissakin. Iän myötä myös jalka tulee vaativammaksi ja kengät tärkeämmiksi. Se säteilee koko kroppaan, jos kengät ovat huonot.

Kalliita kenkiä tuodaan herkemmin korjattavaksi, mutta aina kenkien ostohinta ei ole ratkaiseva asia. Kun kengät ovat mukautuneet omaan jalkaan, niistä ei haluta luopua, eikä kannatakaan.
— Jos edulliset kengät ovat jalassa hyvät, niin monet haluavat korjauttaa niitä niin kauan kuin se on mahdollista.