Yhä useamman kodin pinnat puhdistuvat höyryn voimalla. Höyrypuhdistimia on nykyisin tarjolla monessa koossa ja erilaisilla työkaluilla varustettuina. Voisiko höyry helpottaa sinunkin siivousurakkaasi?

Sinner’s circle. Niin kutsutaan Herbert Sinnerin vuonna 1959 lanseeraamaa ympyräkuviota, joka esittelee puhdistamisen neljä perustekijää. Saksalaisen insinöörin ympyrä pitää edelleen kutinsa, sanoo tuotepäällikkö Juho Mäyry Kärcheriltä.
— Aina kun jotain puhdistetaan, niin siinä on neljä perustekijää: aika, lämpötila, pesukemia ja mekaaninen voima. Kun jotakin noista lisätään, niin jotain toista voidaan vähentää, ja toisinpäin.

Hyvä esimerkki on astianpesu: kun astiaa liottaa vedessä pitemmän aikaa, lika ehtii pehmetä. Astian saa nopeammin puhtaaksi, jos käyttää pesuainetta tai lämpimämpää vettä. Jos taas pesuun käyttää pelkkää kylmää vettä, joutuu käyttämään enemmän mekaanista voimaa eli hinkkaamaan harjalla niin pitkään, että tulee puhdasta.

Höyrypuhdistimessa aseeksi on Sinnerin pesuympyrästä otettu lämpö, jolloin kaikkia muita tekijöitä tarvitaan vähemmän.
— Se on suljettu boileri, joka lämmittää veden höyrylämpötilaan. Laitteesta tulee höyryä paineella, ja puhdistusteho perustuu höyryn korkeaan lämpötilaan. Silloin ei tarvita yleensä pesuaineita eikä hankausta, ja puhdistus tapahtuu nopeasti.Boilerin sisällä lämpöä on tyypillisesti 140 astetta, mutta letkua pitkin kulkiessaan höyry alkaa jäähtyä. Jos kätensä asettaa suoraan suuttimen eteen, kuuma höyry polttaa ihoa, mutta ei enää puolen metrin päästä.
— Laitteen tehoa säädetään pesuetäisyydellä. Jos on kova pinta, niin höyryä suihkutetaan läheltä, ja jos vähän arempi pinta, niin varsinkin aluksi vähän kauempaa.

Juho Mäyryn mukaan höyrypuhdistimet ovat tulleet suomalaiskoteihin jäädäkseen.
— Se on hyvin yksinkertainen tuote, mutta tosi käyttökelpoinen. Kukaan ei antaisi sitä pois, kun on oppinut käyttämään.

Raikkaat lauteet ja kirkkaat ikkunat

Yksi höyrypuhdistimen itsestäänselvä käyttökohde kotona on kylpyhuone, jossa on kosteutta kestäviä, kovia pintoja. Lattiaa puhdistaessa voi työkalua liikuttaa hitaasti, jotta höyry ehtii vaikuttaa. Laattojen saumat ovat monesti siivouksen murheenkryynejä, mutta niillekin höyrypuhdistus sopii.
— Hirveällä mekaanisella hinkkauksella saa laastit irti laattojen saumoista, mutta höyryllä lähtee hyvin se lika, mikä sieltä on lähteäkseen, Juho Mäyry sanoo.
Aivan erinomaisesti höyry sopii myös lauteiden puhdistamiseen. Vesipesuun verrattuna kosteutta tulee maltillisemmin, mutta puhdasta ja raikasta senkin edestä. Eron entiseen huomaa, Juho Mäyry lupaa.

Entäpä sitten muut kuin laattalattiat? Suomalaisissa kodeissa yleisiä lattiamateriaaleja ovat laminaatit ja parketit. Kärcherin asiakaspalvelussa höyrypuhdistimiin liittyvissä kysymyksissä puulattiat ovat kärkisijoilla. Asiakkaille annetaan kaksi ohjenuoraa: lattian valmistajan pesuohje ja maalaisjärki.
— Toisin kuin kylpyhuoneissa, niin esimerkiksi laminaattia pestäessä liikutetaan lattiasuulaketta koko ajan reippaalla vauhdilla, jolloin kosteutta ei tule pintaan liikaa. On tärkeää huolehtia tuulettamisesta, jotta syntynyt kosteus pääsee haihtumaan tilasta, Juho Mäyry neuvoo.
Puupinnalle kulunutta parkettia hän ei lähtisi puhdistamaan höyryllä lainkaan.

Minkään suojaamattoman sähkölaitteen lähellä höyrypuhdistinta ei pidä käyttää. Jos puhdistettavan kohteen lähellä on tiivisteitä, on niihin pidettävä sopivaa etäisyyttä, jotta ne eivät kuumene liikaa.

Höyryllä voi puhdistaa keraamisen liesitason, sillä rasvan irrottamisessa se on todella nopea ja vaivaton apuväline. Sillä voi myös pestä ikkunat.
— Höyry on tosi hyvä saamaan likaa irti ikkunalaseista. Eli ikkuna höyrytetään ja sitten kuivataan lastalla. Kosteutta tulee aika pieni määrä, joten siinä eivät puiset ikkunanpuitteetkaan kärsi. Hommaa varten on olemassa ihan ikkunanpesusuulakekin.

Puhdistuksen lisäksi kuumaa höyryä voi käyttää myös desinfiointiin ja tekstiilien raikastamiseen, Juho Mäyry vinkkaa. Käyttökohteita voivat olla vaikka ummehtuneet kesämökin verhot tai ulkomaanreissulta tullut matkalaukku, jossa epäillään olevan tuhohyönteisiä. Tärkeää on käyttää höyryä sopiva määrä ja huolehtia siitä, että kosteus pääsee haihtumaan nopeasti.

Helppoa ja turvallista siivousta

Höyrypuhdistimia on tarjolla monelta eri valmistajalta laaja valikoima, aina pienistä kohdepuhdistajista järeisiin ammattikäyttöön soveltuviin laitteisiin. Omaan tarkoitukseen sopivan laitteen sanelee pinta-ala, jonka haluaa kerralla puhdistaa.
— Laitteissa on turvakorkki, eli boileria ei saa auki, ennen kuin paine on siellä laskenut. Ennen kuin siihen voi lisätä vettä, pitää siis odottaa, että laite on jäähtynyt. Isommissa laitteissa on kaksi säiliötä, jolloin pesun aikanakin voi lisätä vettä, Juho Mäyry sanoo.

Juuri muuta kuin tarvittava kapasiteetti ei ennen laitteen hankintaa tarvitse miettiä. Höyrypuhdistimen käyttö on kenen tahansa opittavissa.
— Vedet sisälle, korkki kiinni ja töpseli seinään. Laite kertoo valolla, koska se on valmis käytettäväksi. Käyttö on myös turvallista. Kaikki tietävät, ettei höyryä päästetä ketään kohti.
Jos liipaisimesta hellittää, niin höyryn tulo lakkaa välittömästi. Höyryn määrä on siten helposti käyttäjän hallinnassa.

Vaikka koko höyryllä puhdistamisen idea on hyödyntää lämpötilaa pesukemian sijaan, asiakkaat kyselevät usein, voiko puhdistimen kanssa käyttää pesuaineita.
— Olisin siinä tosi varovainen. Useimpia pesuaineita ei ole tarkoitettu sellaiseen käyttöön. Emme voi tietää, miten pesuaine käyttäytyy kuuman höyryn kanssa — mitä siitä silloin vapautuu ilmaan, jota siivotessasi hengität.

On olemassa kiusankappale, johon kuuma höyrykään ei tepsi: kalkki. Kalkinpoistoon tarvitaan hapan pesuaine.
— Jos käyttää puhdistintaan paljon, niin sillekin on syytä tehdä välillä kalkinpoistokäsittely. Muuten nämä ovat huoltovapaita ja tosi kestäviä laitteita. Itse laitehan ei jää käytön jälkeen likaiseksi, vain puhdistusliinat ja -harjat likaantuvat.