Kesäruoka valmistuu nopeasti ja energiatehokkaasti mikroaaltouunissa. Sähköttömälläkin mökillä voi herkutella pitsalla, pannukakulla ja marjapiirakalla, sillä ne voi kypsentää grillissä.

Jos mökille tulee sähkö, sinne kannattaa viedä mikro. Mikroaaltouunin käyttö on useimmissa kodeissa typistynyt einesten lämmittämiseen, vaikka kaikki tietävät, että sillä voi myös valmistaa ruokaa. Mikrolla on ruuanvalmistuksessa kaksi kiistämätöntä etua: nopeus ja energiatehokkuus. Perinteiseen sähköuuniin verrattuna sama ruoka valmistuu mikrossa paljon pienemmällä energiankulutuksella.

Kesämökin keittiössä laitetaan usein ruokaa pienempiä määriä kerrallaan, joten siellä mikroaaltouuni on erityisen kätevä kapine.

Aloitetaan aamiaisesta. Mikrossa tehty kaurapuuro on monille tuttu, mutta siellä valmistuu käden käänteessä myös munakas, joko lautasella tai mukissa.

Kuppimunakas
Voitele mikronkestävä kahvikuppi. Riko kananmuna kuppiin ja lisää joukkoon mausteita makusi mukaan, esimerkiksi juustoraastetta, kinkkusuikaleita, kirsikkatomaatinpuolikkaita tai vain ripaus suolaa. Sekoita seos haarukalla. Pingota kupin päälle tuorekelmu ja tee siihen muutama reikä haarukalla. Kypsennä mikrossa täydellä teholla 1-2 minuuttia (mikron tehosta riippuen).

Mikrossa voi paistaa myös pekonia: Asettele pekoniviipaleet lautaselle kahden talouspaperiarkin väliin. Kypsennä niitä kuvun alla täydellä teholla noin kolme minuuttia.

Kalaa, perunoita ja kakkua

Kalafileet kypsyvät mikrossa nopeasti. Mausta kala mielesi mukaan ja kypsennä se täydellä teholla joko lautasella kuvun alla tai leivinpaperiin käärittynä. Ohuen fileen paistoaika on noin 2-3 minuuttia, mutta esimerkiksi paksu lohifilee kypsyy vähän hitaammin.

Mikroaaltouunissa ruokaan ei tule herkullista paistopintaa, minkä vuoksi kaikki eivät halua kypsentää lihaa tai kalaa siinä. Mökillä mikro voi kuitenkin täydentää grilliä aterian valmistuksessa niin, että kun liha tai kala kypsyy grillissä, valmistetaan perunat mikrossa. Nopeiten perunat kypsyvät, kun ne paloitellaan. Jos kokonaisina kypsennettäviä perunoita ei kuori, on niihin pisteltävä reikiä haarukalla. Kokonaiset perunat kannattaa kääräistä talouspaperiin. Pane perunat mikronkestävään astiaan, peitä kuvulla ja kypsennä täydellä teholla. Pilkotut perunat kypsyvät 4-6 minuutissa, kokonaiset perunat koosta riippuen noin 10 minuutissa.

Eikä unohdeta jälkiruokaa! Muutama vuosi sitten hitiksi tullut mukikakku valmistuu mikrossa parissa minuutissa. Samalla kertaa mikroon voi panna kaksi mukillista kakkutaikinaa. (Ks. jutun lopusta linkit mukikakkuohjeisiin.)

Avaa pihalle pitseria

Monet vannovat grillissä paistetun, rapeareunaisen pitsan olevan kaikkein parasta. Pitsaa voi paistaa sekä kaasu- että hiiligrillissä, ja helpoiten se käy, jos on hankkinut pitsakiven. Ilman pitsakiveäkin paistaminen onnistuu.

Jotta grillipitsasta tulee hyvää, on otettava huomioon pari seikkaa. Ensimmäinen on lämpötila: Ravintoloiden pitsauunit ovat hyvin kuumia, ja oman grillinkin toki saa kuumaksi. Lämpö tulee kuitenkin grillissä pääosin alhaalta päin, joten haasteena on saada pitsan päällysteet kypsymään, ennen kuin sen pohja palaa. Grillissä paistettavan pitsan päälle tarvitaan ehdottomasti kansi.

Grillattavaa pitsaa on helpompi käsitellä ja se kypsyy tasaisemmin, kun se on pieni. Tee siis mieluummin monta pientä pitsaa kuin yksi suuri. Grillipitsa kannattaa täyttää hyvin maltillisesti, sillä paksu täytekerros ei ehdi kypsyä. Pitsa paistuu kuumassa grillissä hyvin nopeasti: paistoaika voi olla vain kolmekin minuuttia. Pitsakiven voi korvata foliolla. Taittele foliota muutama kerros ja öljyä sen pinta, ennen kuin asettelet pitsan sen päälle ja nostat grillin ritilälle paistumaan.

Kaupan pakastepitsankin voi kypsentää grillissä. Pitsakivellä tai folion päällä voi paistaa grillissä myös rieskoja.

Entä kannattaako mökille edes mennä, jos siellä ei saa kahvin kanssa marjapiirakkaa? Senkin voi valmistaa grillissä. Kesän paras pannukakku puolestaan paistuu valurautapannussa, joka saa kuumentua grillissä, ennen kuin pannukakkutaikina kaadetaan siihen ja pannari paistetaan kannen alla.