Olemme koonneet avuksesi helppoja energiansäästövinkkejä, joita voit vaivattomasti arjessasi hyödyntää. Pienilläkin teoilla on merkitystä.
Seuraa sähkönkulutustasi
Voit seurata omaa sähkönkulutustasi online-palvelumme kautta online.sallila.fi. Seuranta auttaa sinua selvittämään kuinka paljon kotonasi kuluu sähköä, ja miten olet onnistunut sähkön säästämisessä.
Lämmitys
Jos talossa on ilmalämpöpumppu ja sähköpatterit, lämmitä ensisijaisesti edullisimmalla lämmitystavalla. Ilmalämpöpumppua kannattaa hyödyntää ennen kuin ottaa sähköpattereita käyttöön. Ota sähköpatterit avuksi sitten, kun ilmalämpöpumpun teho ei enää riitä.
Osan tiloista voi myös poistaa talveksi käytöstä tai lämmityksestä. Tällaisia kohteita ovat esimerkiksi autotallin, varaston tai pihasaunan lämmitys, jossa voi kulua enemmän sähköä kuin asuinrakennuksessa, koska näiden rakennusten eristykset eivät yleensä ole samalla tasolla varsinaisten asuinrakennusten kanssa. Pelkkä kuivanapitolämmitys voi olla hyvä ratkaisu moneen varastotilaan ja autotalliin. Kuivanapitolämmityksessä riittävästä kuivanapitolämmöstä huolehtii pieni, esimerkiksi 100-500 W tehoinen sähkölämmitin. Näin sisäilma voidaan pitää kuivana, eikä kosteus vaurioita sisätiloja tai tavaroita. Sähköä kuluu kuitenkin vähemmän kuin siihen, että lämpötila pidettäisiin korkeana kovillakin pakkasilla.
Myös vapaa-ajan asuntojen lämmitykseen kannattaa kiinnittää huomiota ja tarkastaa, onko omassa vapaa-ajan asunnossa mahdollista laskea lämpötilaa tai ottaa lämmitys kokonaan pois päältä. Putkien osalta sulanapito on tärkeää. Kuivanapitolämmitys voi olla hyvä vaihtoehto sulanapitolämmitykselle vapaa-ajan asunnoissakin.
Huonelämpötilat
Lämpöä karkaa talosta avoimista ikkunoista, mutta myös ilmanvaihdon ja lämpimän veden mukana. Lisäksi joissakin taloissa saattaa olla tiloja, joita ei ole eristetty eikä tarkoitettu pidettäväksi samassa lämpötilassa muiden tilojen kanssa.
Oleskelutilojen huonelämpötilaksi suositellaan 20–21 astetta, joka tutkimusten mukaan on sekä viihtyisin, terveellisin että energiataloudellinen lämpötila. Makuuhuoneisiin riittää pari astetta vähemmänkin. Kerrostalojen porrashuoneiden varastojen lämpötilaan on hyvä kiinnittää huomiota. Niiden suosituslämpötila on 17 °C, varaston 12 °C ja autotallin 5 °C.
Ilmanvaihto
Muista pienentää myös ilmanvaihtoa, sillä pakkasten tullessa ulkoilma kuivuu ja ilmanvaihdon tarve vähenee. Huolehdithan myös siitä, että ikkunat ovat suljettuina. Raollaan oleva makuuhuoneen ikkuna hukkaa energiaa talvella. Kannattaa säätää lämmitys ja ilmanvaihto oikein, jotta ikkunaa ei tarvitse pitää auki. Talvella ilmanvaihtoa kannattaa säätää niin, että tuloilmasta suurin osa tulee sisään makuuhuoneista ja muita tuloilmakanavia voi säätää pienemmälle. Näin ilma pysyy yölläkin raikkaana.
Huoneistokohtainen ilmanvaihto voi myös olla sähkösyöppö, jos puhallin käy suurilla tehoilla jatkuvasti. Talvella ei välttämättä ole tarpeen pitää puhaltimia suurilla tehoilla jatkuvasti.
Keittiö
Ruoan säilytyksen, valmistuksen ja astianpesun osuus kodin sähkönkäytöstä on 10–30 %.
Kylmäsäilytyslaitteet kannattaa sijoittaa erilleen lämmönlähteistä (liesi, uuni, lämpöpatteri, astianpesukone). Puhdista tiivisteet ja pidä laitteen takaosa pölyttömänä. Pakastimen oikea säilytyslämpötila on -18 °C, jääkaapin +2 - +6 °C ja viileäkaapin +10 - +14 °C.
Pyykinpesu
Pese täysiä koneellisia ja hyödynnä pikaohjelmia kevyesti likaantuneen pyykin pesussa. Noudata pesussa tekstiilivalmistajan suosituslämpötiloja ja pesuainevalmistajan annosteluohjeita. Näin varmistat hyvä pesutuloksen ja toimit ympäristön hyväksi. Pesukoneen ja astianpesukoneen matalampia lämpötiloja kannattaa käyttää silloin kuin korkeille lämpötiloille ei ole tarvetta. Pesukoneiden sähköllä lämmittämä vesi virtaa suoraan viemäriin.
Kuivata pyykki ulkona narulla, jos mahdollista. Vain siten se on ilmaista eikä kuluta lainkaan energiaa, kuten sisätiloissa.
Sauna
Sähkösaunassa yli puolet sähköstä kuluu saunan esilämmittämiseen. Lämmitä siis sauna yhdellä kertaa kaikille saunojille. Saunaan kannattaa mennä heti, kun se on valmis. Energiataloudellisin lämpötila on 70-80 °C, kun taas lämmittäminen 100 °C:een nostaa sähkön kulutusta 20-30 %.
Vesi
Keskimääräinen vedenkulutus Suomessa on 140 l/asukas/vrk. Kotitalouksissa kuitenkin kulutetaan vettä hyvin vaihtelevia määriä. Vesimaksu muodostuu käytetystä puhtaasta vedestä ja tuotetusta jätevedestä. Lämmin käyttövesi voi olla jopa kaksi kertaa kalliimpaa kuin kylmä vesi.
Käyttövesi on syytä lämmittää vähintään +55 °C:een bakteerien ja muiden terveysriskien poistamiseksi, mutta yli 60 °C:ssa syntyy turhaa lämpöhäviötä.
Veden kulutusta voit vähentää valitsemalla suihkun ammekylvyn sijasta ja välttämällä veden turhaa juoksutusta. Vuotavat hanat ja WC-istuimet kannattaa korjauttaa heti, vuoto voi aiheuttaa suuriakin lisälaskuja. Käytä astianpesu- ja pyykkikoneiden ohjelmia tarkoituksenmukaisesti, älä pese vajaita koneellisia ja vältä astioiden esihuuhtelua juoksevan veden alla.
Kotitaloudessa eniten vettä, varsinkin lämmintä vettä, kulutetaan peseytymiseen. Viiden minuutin suihku päivittäin saattaa olla jopa neljä kertaa edullisempi vuositasolla kuin 20 minuutin suihku.
Viihde-elektroniikka
Viihde-elektroniikan määrä kotona lisääntyy koko ajan ja laitteita myös uusitaan usein. Uuden yksittäisen laitteen sähkönkulutus on hyvin pientä, mutta yhteensä viihde- ja elektroniikkalaitteiden osuus kotitaloussähkön käytöstä on merkittävä. Viihdelaitteiden sähkönkulutus näkyy kodin sähkölaskussa, ja kulutuksen osuus voi olla huomattavakin.
Kun hankit uusia laitteita, mieti, millainen laite sopii omiin käyttötarpeisiisi. Muista sammuttaa laitteista virta aina, kun et käytä niitä. Hyödynnä myös virransäästöominaisuuksia. Kun laite poistuu käytöstä, kierrätä se asianmukaisesti, jotta arvokkaat materiaalit saadaan uusiokäyttöön.
-
Asiakaspalvelu
-
Sallila Yhtiöt