Mitä aurinkoenergia on?

Aurinkoenergialla tarkoitetaan auringon säteilyenergian suoraa hyödyntämistä aurinkopaneelin avulla. Aurinkoenergiaa voidaan hyödyntää tehokkaasti myös Suomessa, sillä auringon tuottama säteilyenergia on meillä vuodessa noin 1000 kWh/m². Uudenaikaisilla aurinkokeräimillä tästä määrästä voidaan ottaa talteen jopa 600–800 kWh/m².

Aurinkopaneeli koostuu useista piikennoista, jotka muuttavat auringon säteilyn suoraan sähkövirraksi. Yhden aurinkopaneelin pinta-ala on tavallisesti noin 2 m² ja nimellisteho 300 - 550 Wp. Aurinkopaneelissa päivänvalon energia muunnetaan sähköksi ja syötetään invertterille. Invertteri muuntaa tasasähkön vaihtosähköksi, jotta se voidaan yhdistää kiinteistön sähköjärjestelmään.

Kaksi vaihtoehtoa

Aurinkosähköjärjestelmiä on sekä verkkoon kytkettäviä että akustolla toimivia. Sähköverkkoon kytkettäviä aurinkosähköjärjestelmiä käytetään silloin kun on saatavilla yleinen sähköverkko. Verkkoon kytkettävät järjestelmät toimivat siten, että ensisijaisesti käytetään saatavilla olevaa aurinkoenergiaa ja vasta tämän jälkeen siirrytään käyttämään yleisen sähköverkon sähköä. Aurinkoenergialla tuotettua sähköä voidaan myös ladata akustoihin, jotta saadaan sähköä sähköttömiin olosuhteisiin, kuten mökeille. Akku latautuu päivän aikana auringon säteilyn voimasta ja illan aikana sähköä voidaan käyttää esimerkiksi jääkaapin, valaisimien, television ja tietokoneen käyttöön.

Aurinkopaneelit on rakennettu niin, että edessä olevassa lasissa on kaksi ominaisuutta, jotka vähentävät heijastumista. Optimaalisen sähkön saannin vuoksi lasi on käsitelty heijastumista ehkäisevällä päällysteellä, joka parantaa valon läpipääsyä aurinkokennoihin. Lisäksi lasin ulkopinnalla on rakeinen koostumus, jonka ansiosta lasissa on mattapinnan kaltainen viimeistely. Nämä kaksi ominaisuutta vähentävät huomattavasti heijastumista verrattuna perinteiseen lasitukseen.

Huolehdi esteettömästä sijainnista

Aurinkopaneelin voi asentaa mihin tahansa paikkaan, johon aurinko paistaa esteettömästi mahdollisimman suuren osan päivästä. Aurinkopaneelin tuotto pienenee merkittävästi jopa pienistä varjoista, joten kannattaa varmistaa, että rakennukset, puidenoksat tai lipputanko eivät aiheuta paneelille varjoja. Kiinteästi asennettaessa aurinkopaneelit asennetaan eteläsuuntaan ja kallistetaan noin 35–45 asteen kulmaan suhteessa horisonttiin. Paneelin tuottoa voidaan parantaa jonkin verran käyttämällä aurinkoseuraajaa eli säätölaitetta, joka ohjaa paneelia automaattisesti aurinkoa kohti.