Terveelliset versot maistuvat salaatissa, voileivän päällä ja vihermehuna. Kevätauringon voimalla ikkunalaudalla kasvaa vaivatta ja nopeasti versoja esimerkiksi ruokaherneistä tai auringonkukansiemenistä.
Vihreää lautaselle
Versoja kasvattamalla saa helposti vihreää lautaselle. Kun viljelmä on omalla ikkunalaudalla, siitä on kätevä saksia lisää makua ja ravintoarvoa ateriaan.
Itäneissä siemenissä on huikea määrä erilaisia vitamiineja ja hyödyllisiä aminohappoja. Miedot ja suutuntumaltaan mukavan rapeat versot maistuvat hyvin lapsillekin.
Sopivia siemeniä löytyy niin kauppojen ruokaosastolta, luontaistuotekaupasta kuin puutarhamyymälästä. Verkkokaupoissa (esimerkiksi Hyötykasviyhdistyksellä) on myös laajat siemenvalikoimat. Kevyet siemenet kulkevat huokeasti postissa. Myynnissä on varta vasten versokasvatukseen tarkoitettuja siemeniä ja siemenseoksia. Jos versotat vihannesviljelyyn tarkoitettuja siemeniä, kannattaa valita luomusiemen. Tavallisia siemeniä on saatettu käsitellä kasvitautien välttämiseksi.
Alku ja juuri
Hyötykasviyhdistyksen Alku & Juuri -kaupassa työskentelevä Mervi Pusztai kannustaa asiakkaita kokeilemaan vähän erikoisempiakin versotuskasveja.
- Suosittelen esimerkiksi todella terveellistä sango-retikkaa, hän sanoo.
Useimpien siemenpussien ohjeissa neuvotaan liottamaan siemeniä vedessä yön yli ennen kylvämistä, koska se nopeuttaa niiden itämistä.
- Siemenet itävät kyllä myös ilman liotusta, Mervi Pusztai lupaa.
- Kasvatukseen voi ostaa kannellisen laatikon, jossa on välipohja ylimääräisen veden poistumista varten, mutta versoja voi hyvin kasvattaa vaikka vanhoissa hedelmärasioissakin.
Versojen kasvatus onnistuu ympäri vuoden, mutta pimeinä talvikuukausina tarvitaan lisävaloa kasvilampusta tai loisteputkesta.
Näin kasvatat versoja
Levitä parin sentin kerros multaa laakeaan kasvatusastiaan, tiivistä se esimerkiksi juomalasin pohjalla painelemalla ja kastele läpimäräksi. Vihanneskrassin ja sinapin siemenien kasvualustaksi kelpaa myös märkä talouspaperi.
Ripottele siemenet tasaisesti ja painele ne multaan kevyesti sormenpäillä. Siementen päälle ei kannata laittaa multaa, jotta kasvavat versot pysyvät puhtaina.
Itäminen ei tarvitse valoa, vaan lämpöä. Kylvös peitetään pimeäksi esimerkiksi mustalla muovilla tai märällä sanomalehdellä tai kankaalla, ja pidetään lämpimässä paikassa. Kanteen täytyy tehdä reikiä tai jättää tuuletusaukko.
Kun oraat nousevat pintaan, poista peite ja nosta viljelmä valoon. Tasainen kosteus on onnistuneen kasvun edellytys. Älä siis päästä viljelmää kuivumaan, mutta liika märkyyskin on pahasta, koska juuriston on saatava happea.
Olosuhteista riippuen versot ovat syöntikelpoisia noin viikon kuluttua. Leikkaa versot, kun niissä on vihreät sirkkalehdet, kasvista riippuen 3-8 sentin mittaisina. Huuhtele ne lävikössä ennen käyttöä. Leikattuja versoja voi säilyttää muutaman päivän jääkaapissa.
Yleensä versoista saa vain yhden sadon. Herne ja vehnänoras versovat leikkaamisen jälkeen uudestaan. Muista jättää herneelle yksi lehtipari, kun leikkaat.
Esimerkiksi näitä kannattaa kokeilla
- Herne ja härkäpapu. Mehukkaita ja koristeellisia versoja.
- Vihanneskrassi. Nopeakasvuinen.
- Parsakaali ja lehtikaali ovat versoinakin superruokaa.
- Rukola, basilika, fenkoli, sinappi ja silopersilja ovat aromikkaita.
- Auringonkukka. Maukas ja nopeakasvuinen.
- Punajuuri ja retiisi. Runsaasti C-vitamiinia ja omega-3-rasvahappoja.
- Sango-retikka. Kauniinpunaiset ja terveelliset versot.
- Vehnä, kaura, speltti, ohra, ruis
- Rohtosarviapila
- Vihannesportulakka
Lisää tietoa: hyotykasviyhdistys.fi/puutarhatieto/idatys-ja-versotus-2/
-
Asiakaspalvelu
-
Sallila Yhtiöt