Mikään ei lämmitä talvella niin mukavasti kuin villapaita tai merinovillainen kerrasto. Laadukas villavaate kestää käytössä vuosikausia, jos sitä hoitaa oikein — siis ei pane pyykkikoneeseen pyörimään kuin joskus ja jouluna.
Pohjoisen ihmiset ovat pukeutuneet villavaatteisiin jo ainakin viikinkiajoista lähtien, eikä ihme: villa lämmittää kylmällä, pitää viileänä kuumalla ja säilyttää lämmittävyytensä kosteanakin. Pehmeät ja joustavat neuleet ovat mukavia yllä ja taipuvat moneen käyttötarkoitukseen aina juhla-asusta urheiluun.
Hiihtämistä ja muuta talviliikuntaa harrastavien suosiossa ovat erityisesti merinovillaiset kerrastot. Merinovillan yksittäinen kuitu on ohuempi ja tavallista villaa voimakkaammin kihartuva. Siksi siinä on tuhansia pieniä ilmataskuja, jotka pitävät merinovaatteen käyttäjän lämpimänä kylmälläkin säällä.
Monissa merinovillavaatteissa kerrotaan, että ne on valmistettu mulesing-vapaasta villasta. Merkintä liittyy villan vastuullisuuteen. Mulesing tarkoittaa lampaiden peräpään nahkapoimujen viiltämistä auki, jotta loiseliöitä ei pesiytyisi lampaisiin yhtä herkästi. Kivulias käsittely on kiellettyä Uudessa-Seelannissa ja Euroopassa, mutta esimerkiksi suuressa villantuottajamaassa Australiassa edelleen sallittua.
Lampaanvilla kuulostaa äkkisiltään hyvinkin paljon ekologisemmalta kuin tehtaissa valmistuvat tekokuidut, mutta villan hiilijalanjälki on kuitenkin suuri: seitsemän kertaa suurempi kuin puuvillalla. Heikkolaatuiseen pikamuotiin verrattuna villavaatteilla on kuitenkin se etu, että oikein huoltamalla niiden käyttöikä on kymmeniä kertoja pitempi.
Kostuta ja hautaa lumeen
Villavaatteen huoltamisen tärkein sääntö: älä pese ennen kuin on pakko. Jos neuleeseen on tullut tahroja, poista ne paikallisesti mahdollisimman vähän hankaamalla. Kuivaa märkä alue painelemalla sitä pyyhkeen sisällä.
Villa raikastuu ja siliää tuulettamalla sitä ulkoilmassa, ja säännöllinen tuuletus vähentää tarvittavien pesukertojen määrää. Villasukat voi ripustaa tuulettumaan pyykkinarulle ja neulepaidat henkariin.
Parhaiten vaatteet raikastuvat hiukan kostealla ilmalla. Kuivemmalla säällä vaatteet voi sumuttaa vedellä. Suorassa auringonpaisteessa villavaatteita ei kannata pitää, sillä UV-säteilylle altistuminen haurastuttaa ja kellastuttaa niiden kuituja.
Tuulettamisen ohella neuleiden säännölliseen huoltoon kuuluu harjaaminen. Vaateharja poistaa villan pinnasta irtolian, pölyn ja karvat sekä siistii ja silottaa sen pintaa. Pehmeistä harjaksista tehty vaateharja on villalle parempi kuin tarrarulla, josta saattaa jäädä neulokseen pölyä houkuttelevia liimajäämiä. Puhdistustehoa voi lisätä suihkuttamalla vaatteelle vettä sumutepullolla ennen harjausta.
Jos tuuletus ei raikasta vaatetta riittävästi, on seuraava askel höyrytys, jolla myös ryppyisen neuleen saa jälleen sileäksi. Käytä silitysraudan höyrytoimintoa tai vaatehöyrystintä. Älä laske silitysrautaa neuleen pintaan, vaan pidä se ilmassa parin sentin päässä. Höyrytyksen jälkeen neule voi tuoksahtaa lampaalta, mutta haju haihtuu, kun vaate kuivuu. Ripusta se kuivumaan ilmavasti.
Vanhanajan konsti villan raikastamiseen on lumipesu: Vie villavaatteet ulos tunniksi jäähtymään. Sen jälkeen peitä ne lumella ja hankaa kevyesti. Kopistele lumet pois ja jätä vielä tuulettumaan ulos. Lopuksi kuivata vaatteet sisällä ilmavasti.
Viileää vettä ja hellä käsittely
Monien villavaatteiden pesuväli voi helposti olla kuukausia, harvemmin käytössä olevien jopa vuosia. Esimerkiksi urheilukerrastoihin hienhaju alkaa kuitenkin tuulettamisesta huolimatta pinttyä, ja ne on välillä pakko pestä.
Ennen pesua kannattaa poistaa mahdollisest tahrat, sillä ne voivat muuten jämähtää villaan tiukasti. Martat neuvovat käyttämään tahranpoistoon sappisaippuaa tai marseillesaippuaa sekä karkeahkoa pyyhettä tai pehmeää hammasharjaa.
Tarkista villavaatteesta sen pesuohje. Jos siinä suositellaan käsinpesua, pese vaate väljässä, viileässä vedessä ja käytä villanpesuun tarkoitettua neutraalia pesuainetta. Pese neule nurinpäin käännettynä. Älä hankaa tai väännä sitä, vaan painele ja puristele hellästi, jotta vältät vanumisen, ja vaatteen muoto säilyy. Huuhtele vaate lopuksi useaan kertaa viileässä vedessä. Puristele siitä vesi pois hellävaraisesti ja levitä kuivan pyyhkeen päälle. Rullaa vaate hetkeksi pyyhkeen sisään ja ripusta sitten tasolle kuivumaan.
Jos villavaate kestää konepesun, käytä koneen villanpesuohjelmaa, jossa on matala lämpötila ja hidas linkous. Pienet neulevaatteet voi panna pesupussiin, joka suojaa niitä nyppyyntymiseltä. Täytä kone väljästi. Pese esimerkiksi iso neuletakki yksinään. Älä kuivaa villavaatteita rummussa.
Tavalliset pyykinpesuaineet kuivattavat villasta pois lanoliinin, villavahan, joka tekee villasta vettä ja likaa hylkivää. Jos villavaate tuntuu menettäneen hyvät ominaisuutensa, voit käsitellä sen lanoliinia sisältävällä villanhoitoaineella.
Jos arvokkaan villavaatteen peseminen arveluttaa, vie vaate pesulaan. Pesulassa kannattaa pesettää esimerkiksi juhlapuvut.
Poista nypyt ja parsi
Käytön myötä villavaatteeseen alkaa muodostua nyppyjä etenkin niille alueille, joihin kohdistuu hankausta. Harjaaminen silottaa neuleen kuituja ja ehkäisee nyppyyntymistä. Kun nyppyjä on syntynyt, niitä voi poistaa nukkakammalla tai -kivellä.
Nukanpoiston alustaksi sopii hyvin tyyny. Levitä vaate tyynylle ja kokeile nukkakampaa ensin varovasti neuleen nurjalle puolelle, jotta näet, miten se toimii. Kampaa nyppyiset kohdat silmukoiden suuntaisesti. Harjaa vaate lopuksi.
Entä kun neuleeseen on ilmestynyt reikä? Silloin otetaan tietysti parsinneula kauniiseen käteen. Viime vuosina parsimisesta on tullut suorastaan muodikasta ja reikien peittämisestä lähestulkoon taidetta. Netissä on tarjolla paitsi ohjeita parhaisiin parsimistekniikoihin myös siihen, miten parsittu reikä voi jopa kaunistaa vaatetta entisestään.
Viimeinen ohje villavaatteen huoltamiseen on sen oikea säilytys. Suurin osa neuleista kannattaa laskostaa pinoihin. Henkarilla voi säilyttää vain ohuita villavaatteita, joita käytetään suhteellisen usein. Pitkä säilytys henkarissa voi saada neuleen muuttamaan muotoaan.
Villavaatteet voivat houkutella tekstiilituholaisia kuten koiperhosen ja turkiskuoriaisen toukkia, jotka järsivät niihin reikiä. Jos tuholaisriski on olemassa, säilytä villavaatteet muovisissa laatikoissa tai pusseissa. Muista kuitenkin, että ilmatiiviisti pakattujen vaatteiden tulee olla puhtaita ja täysin kuivia, etteivät ne homehdu säilytyksen aikana.
Parsimisohjeita:
https://kotiliesi.fi/kasityo/askartelu/opi-ristikkopaikkaus-hanen-vinkeillaan/
https://www.taito.fi/kasityoohjeet/vaatehuolto-ja-korjaus/parsiminen-ristikkopaikka-ja-ketjupistoparsinta/
https://punospirjo.fi/2024/01/28/parsimalla-paremmaksi/
Artikkelin lähteinä on käytetty:
martat.fi
novita.com
https://suomenluonto.fi/uutiset/taytta-villaa-5-vinkkia-viisaisiin-villavalintoihin/
-
Asiakaspalvelu
-
Sallila Yhtiöt