Lepakko, tuo salaperäinen, nahkasiipinen yön valtias, on aina saanut ihmisen mielikuvituksen laukkaamaan. Elo- ja syyskuun illat ovat otollista aikaa nähdä lepakoita vesistöjen yllä tai puutarhassa. Tai ehkä niitä majailee kellarissasi?
Minkä takia brittiläinen kirkkoherra ajoi moottoripyörällä sisään kotikirkkoonsa? No, hän yritti tietysti äänekkäällä pöristelyllä pelotella siellä viihtyviä lepakoita ulos. Lepakoihin liittyy monenkirjavia tarinoita aina antiikin ajoista asti. Kummallinen yöeläin on kiehtonut ja kammottanut ihmisiä. Sen kyky lentää pilkkopimeässä saalistamassa on tuntunut yliluonnolliselta.
Lepakoita on pidetty noitien kätyreinä, ja 1500-luvulla paavi arveli lepakoita pirun inkarnaatioiksi. Kerrotaan, että keskiajalla rakennetun Turun tuomiokirkon alttarin kohdalle kattorakenteisiin on muurattu lepakko, sillä piru haluttiin pakottaa edustajansa välityksellä seuraamaan kirkonmenoja.
Lepakoita kohtaan tunnettu pelko ja inho on johtanut lepakkovainoihin ja synnyttänyt tarinoita verenhimoisista hirviölepakoista, jotka käyvät ihmisten kimppuun. Verivampyyreja toki on oikeasti olemassa, mutta ne imevät verta lähinnä linnuista ja joskus pikkunisäkkäistä.
Keski- ja Etelä-Amerikassa tavattava isoverennimijä on ainut lepakkolaji, joka ruokailee isojen nisäkkäiden verellä. Se puraisee esimerkiksi laitumella olevan lehmän selkään pienen haavan, josta lipittää verta. Isoverenimijä voi periaatteessa puraista ihmistäkin, mutta toisin kuin nimestä voisi päätellä, se ei ole kovin iso — muutaman sentin pituisesta ja muutaman kymmenen gramman painoisesta otuksesta ei ole ihmiselle vaaraa.
Haistellaan yhdessä lepakkoa
Lisää hauskoja lepakkofaktoja: 1500-luvulla elänyt yleisnero Leonardo da Vinci käytti lepakonsiipiä mallina suunnitellessaan kuuluisaa lentolaitettaan. Meksikossa on yhä alueita, joissa palvotaan lepakoita ja lepakkojumalia ja viedään niille uhreja. Kiinassa ja Japanissa lepakko on aina ollut onnen symboli. Yhdysvaltain armeija yritti toisen maailmansodan aikaan kouluttaa lepakkoja kantamaan palopommeja, mutta otuksia ei opetus kiinnostanut, vaan ne ottivat nahkasiivet alleen ja karkasivat.
Ja toki meiltä löytyy ihan kotoisiakin omituisia lepakkotarinoita. Arkistoihin on talletettu kansan suusta kertomuksia siitä, miten lepakoita on Suomessa käytetty apuna rakkausasioissa:
Kynnyksen alle kätketty lepakko paljasti, oliko sen yli kulkenut tyttö neitsyt — jos ei ollut, niin hän pissasi oitis housuunsa.
Naisen lemmenhalut on herätetty viemällä lepakko makuuhuoneeseen. Toinen keino oli pyyhkiä naisen pakaroita salaa lepakolla.
Tyttö ja poika saatiin rakastumaan, kun he haistelivat samaa lepakkoa.
Lepakkolapsella on maitohampaat
Fossiilien perusteella tiedetään, että nykyisen kaltaisia lepakoita on ollut ainakin 55 miljoonaa vuotta. Lepakot ovat pieniä ja kevyitä otuksia, joilla on hennot luut ja nahkasiivet, joiden pinta-ala on kehon kokoon verrattuna suuri. On olemassa hedelmälepakoita, joiden siipien kärkiväli on liki kaksi metriä, mutta Suomessa tavattavat lepakot ovat huomattavasti pienempiä. Täällä yleisin lepakko, pohjanlepakko, on ilman häntää noin 5-7 sentin pituinen, painaa 8-24 grammaa, ja sen siipien kärkiväli on noin 23-28 senttiä.
Laskostaessaan siipensä lepakko näyttää hiireltä. Sellaisena se onkin monelle tuttu näky omasta pihapiiristä. Ihmisen näkökulmasta omituinen tapa lepäillä pää alaspäin on lepakolle oikein lokoisa. Lepakon varpaiden rakenne on näet sellainen, ettei se roikkuessaan tarvitse lihasvoimaa, vaan raajat lukkiutuvat lepoasentoon.
Lepakot roikkuvat päivisin nukkumassa talojen kattorakenteissa, luolien seinämissä ja puiden oksilla. Ne lähtevät liikkeelle etsimään ruokaa auringon laskettua, jotkut lajit iltahämärässä, toiset vasta pilkkopimeässä. Yöeläinten näkökykyä ajatellaan automaattisesti erinomaiseksi, mutta lepakko ei näe värejä, eikä muutenkaan erityisen hyvin. Sen sijaan lepakko haistaa hyvin, ja sen varsinainen superaisti on kuulo, jonka avulla se myös suunnistaa lentäessään.
Lentämisen ohella lepakko osaa kiipeillä, ryömiä, juosta ja hyppiä. Tarvittaessa se osaa myös uida siipiensä avulla.
Lepakko synnyttää yleensä yhden poikasen, joka on syntyessään pikkuriikkinen, mutta topakka: se kömpii heti omin voimin juomaan maitoa emonsa nisästä ja kasvaa vauhdilla. Kolmen viikon ikäisenä se on jo täysikasvuisen kokoinen. Se saa kuitenkin vielä muutaman viikon ajan lepakkoemon maitoa, kunnes maitohampaat tipahtavat ja tilalle tulevat kunnon purukalut, joilla kelpaa lähteä metsästämään hyönteisiä: vesi- ja yöperhosia, kärpäsiä, sääskiä ja korentoja.
Lepakko on kesän eläin, joka viettää talvet horrostamassa rakennusten kellareissa, kaivoskuiluissa, luolissa ja bunkkereissa.
Kurkista koloon ja väijy veden äärellä
Suomessa elää kolmetoista lepakkolajia. Vesisiippa viihtyy nimensä mukaisesti vesistöjen äärellä puunkoloissa ja laiturien tai siltojen rakenteissa. Korvayökkö ja viiksisiippa suosivat rakennuksia. Ankaraan ilmastoomme hyvin sopeutunut pohjanlepakko viihtyy sekä metsässä että asutuksen tuntumassa, myös kaupungeissa.
Lepakoista kiinnostuneille hyviä apuvälineitä ovat erilaiset peilit ja lamput, joilla voi kurkistella koloihin, joissa lepakot lepäilevät. Lepakkoja lähestyessään tulee pitää mielessä, että ne ovat suojeltuja eläimiä, joiden vahingoittaminen ja pyydystäminen on kiellettyä.
Lentävien lepakoiden havainnointi pelkillä silmillä ja korvilla on vaikeaa. Lepakot liikkuvat yleensä vain pimeällä. Pohjanlepakon voi keväällä ja syksyllä nähdä lentävän päivälläkin. Lepakot ääntelevät ihmiskorvaan ulottumattomilla taajuuksilla, joita voi kuulla ultraääni-ilmaisimella eli lepakkodetektorilla. Laite muuntaa lepakoiden kaikuluotausääniä ihmiskorvan kuultaviksi. Innokkaimmat harrastajat hankkivat omat detektorin, mutta lepakkojen ääniä pääsee kuuntelemaan myös luontoyhdistysten ja eräoppaiden järjestämillä lepakkoretkillä.
Omatoimisella lepakkoretkellä kannattaa suunnata veden äärelle, kun ilma on tyyni. Vesisiippa saalistaa noin vaaksan korkeudella veden pinnasta napsimassa hyönteisiä. Vesistöjen tuntumassa viihtyy saalistamassa myös viiksisiippa. Korvayököt saalistavat usein pienenä joukkona pihojen, puistojen ja teiden yllä. Hyvällä onnella metsässä voi nähdä ripsisiipan, joka lekuttelee paikoillaan väijymässä hyönteisiä.
Voiko lepakoista olla jotain vaaraa? Lepakot ovat olleet paljon esillä koronapandemian yhteydessä, ja erilaiset koronavirukset ovatkin tutkijoiden mukaan todennäköisesti lähtöisin niistä. Virukset herättävät ihmisissä immuunijärjestelmän, mutta lepakoilla ei näin tapahdu, vaan ne kantavat viruksia jatkuvasti mukanaan. Koronavirukset eivät kuitenkaan ole siirtyneet lepakoista ihmisiin, vaan välissä on ollut muita isäntiä. Lepakot kantavat toisinaan myös rabiesta eli vesikauhua, mutta jotta ihminen voisi saada rabieksen lepakolta, hänen pitäisi tulla lepakon puremaksi.
Lepakoista ei siis ole ihmisille mitään haittaa, mutta hyötyä niistä on: niillä on globaalisti ruuantuotannossa merkittävä rooli, sillä ne syövät maatalouden tuhohyönteisiä. Ne ovat myös yksi tärkeimmistä malariaa kurissa pitävistä eläimistä.
Jutun lähteenä on käytetty:
Markku Lappalainen: Lepakot. Salaperäiset nahkasiivet Tammi 2002.
Suomen lepakkotieteellisen yhdistyksen sivut: Lepakko.fi
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/miksi-juuri-lepakot-levittavat-tappavia-tauteja-tutkija-vastaa-ja-paljastaa-etta-suomessakin-lentavat-lepakot-kantavat-koronavirusta/7779574#gs.dti9ms
https://yle.fi/a/3-9248373
-
Asiakaspalvelu
-
Sallila Yhtiöt