Suomalaisille Dubai on tuttu ylellisenä lomakohteena, jossa kaikki on suurta, upeaa ja kallista. Hanna Henriksson perheineen elää siellä tavallista – tosin meidän silmissämme aika eksoottista -- arkea. Hannan blogista voi lukea, miten koti peittyy aavikkopölyyn ja keittiössä bailaa gekko.
Henrikssonin perheen elämä mullistui kaksi vuotta sitten, kun turkulaisessa 3D-suunnitteluohjelmia tarjoavassa yrityksessä työskentelevälle puolisolle ehdotettiin hommia Dubaissa. Perhe pakkasi kimpsunsa ja lähti kohti seikkailua. Loimaalaissyntyinen Hanna Henriksson otti virkavapaata toimittajan työstään Länsi-Uusimaa -lehdessä.
- Meille tämä on ollut paluuta vuosikymmententakaiseen Suomeen. Perheessämme on koto-Suomesta poiketen hyvin perinteinen mies-nainen -roolijako: mies käy töissä, minä hoidan kotia. Paitsi, että Tommi on loistava kokki ja viettää liki koko vapaa-aikansa lasten kanssa, että se niistä ”raja-aidoista”, hän kertoo.
Sikäläisessä yhteiskunnassa raja-aitoja sen sijaan on. Se huomattiin esimerkiksi, kun Hannalle hankittiin paikallista ajokorttia.
- Tommin piti kirjoittaa vapaasanainen no objection letter, jolla hän vakuutti, ettei hänellä ole mitään sitä vastaan, että minulla on ajokortti. Kertaakaan en tosin ole ajanut liikenteessä. Se on ihan kaoottista.
Ulkoilua ilmastoidulla ostarilla
Perheen 11-vuotias poika käy englanninkielistä koulua ja lopettelee parhaillaan alakouluopintojaan. Äidille on tullut monesti ikävä Suomen kiiteltyä koululaitosta.
- Otson koulu maksaa noin 15 000 euroa lukuvuodessa. Siihen päälle kouluvaatteet, -tarvikkeet, retket, materiaalit, kokeet, monistemaksut, tukiopetus ja ruuat. Lapsella pitää olla oma tablettitietokone. Liki kahdeksantuntinen päivä vedetään läpi omilla eväillä ja vesillä, Hanna luettelee.
Vuosi sitten kesälomalla Suomessa perheeseen syntyi toinen poika, joka tepastelee nyt jo ympäri kotia pikku vintiönä kylvämässä tuhoa. Kuumuus on tuonut vauva-arkeen omat haasteensa.
- Kun ulkona on 30 ja risat aamusta iltaan, on aivan tappoajatus lähteä päiväkävelylle tai nukuttaa lasta pihalla rattaissa. ”Ulkoilemmekin” pari kertaa viikossa ottamalla taksin ja menemällä lähiostoskeskukseen, Hanna kertoo.
Kun vapaa-aikaa vauvahoidolta on, Hanna kirjoittaa suosittua blogiaan.
- Aloitin sen kesäkuussa 2016, kun tulimme tänne asuntoa etsimään. Piti kirjoittaa vain kuulumisia kavereille ja sukulaisille. Blogilla on nyt liki 90 000 sivulatausta ja satoja säännöllisiä lukijoita. Toiveissa olisi, että löytäisin jossain vaiheessa jotain kirjoitushommia Suomesta, tai joku haluaisi minut vaikka nettikolumnistikseen.
Luksuselämä ei koske kaikkia
Dubain palvelukulttuuri ja lapsiystävällisyys saavat Hannalta kiitosta.
- Lapsia kohdellaan kuin pieniä kuninkaita. Ihmiset hymyilevät ja ovat ainakin näennäisen iloisia. Oli shokki tulla Suomeen ensimmäisen puolen vuoden jälkeen ja huomata, kuinka onnettomilta ja maansamyyneiltä suomalaiset räntäsateessa näyttivät.
Entä minkälaisia paikalliset ihmiset ovat? Siitä Hannalla ei ole paljoa kerrottavaa.
- Noin 9,5 miljoonasta asukkaasta emiraatteja on alle kaksi miljoonaa (intialaisia maan väestöstä on joka kolmas). Täällä asuu kosolti suomalaisia ja muita expatteja, jotka eivät ole virastoa tai passintarkastusta lukuun ottamatta koskaan edes keskustelleet lokaalin kanssa.
Lähi-Idän maiden yhteydessä puhutaan paljon naisten huonosta asemasta.
- Näkisin, että monin tavoin vapaassa Dubaissa naisen asema on hyvä, jos ajatellaan ”hyvänä” länsimaista vapautta. Mediassa kaikenlainen negatiivisten asioiden jakaminen ja kertominen maan imagoa vahingoittavasti on ankarasti rangaistavaa, joten varmasti on toisenlaisiakin totuuksia, hän arvelee ja asettelee sanansa huolellisesti. Kieli on pidettävä keskellä suuta, jos haluaa jatkaa blogin pitämistä.
Suomessa oli keväällä suuria otsikoita dubailaisesta prinsessa Latifa al-Maktoumista, joka yritti paeta maasta suomalaisen ystävänsä avustuksella. Sikäläisessä lehdistössä asiaa ei käsitelty sanallakaan.
Hannasta tuntuu, että suurimmat ihmisoikeusongelmat liittyvät siirtotyöläisten kohteluun.
- Jo historiassa alue oli orjakaupan keskus. En meinaa tottua eriarvoisuuteen. Toiset kierivät rahassa, kun taas halpatyövoima, jolla tämä luksus pidetään yllä, on liki orjan asemassa. Tästä vaietaan maan rajojen sisäpuolella sanktioiden pelossa. Edistystä tapahtuu ja tuntuu, että täällä on aito kiinnostus muuttaa asioita. Suunta on oikea, hän sanoo.
Kesäksi Hannan perhe tulee jälleen Suomeen. Mitä suunnitelmia?
- Ystävien, tuttavien ja suvun näkeminen on varmaan se ykkösjuttu. Ajateltiin relata. Viime kesä meni vauvan saamiseen. Uskomatonta, mutta vaikka sataisi koko kesän, se ei ehkä haittaa. Metsäkävelyitä aiomme tehdä. Monia ruokia kaipaamme, kuten marjoja, possua, maksalaatikkoa, piimää, vispipuuroa, suklaata, Camping-makkaraa, berliininmunkkia, mansikoita... Polkupyöräilyä, raikasta ilmaa, saunaa ja hiljaisuutta. Ehkä ajan taas autoa!
Hannan vinkkejä Dubaihin suuntaaville turisteille
Matkan suunnittelu
Lomabudjetissa säästää, jos valitsee hotellin, jolla ei ole A-oikeuksia, koska ne ovat hotellille kalliit.
Hotelli kannattaa valita metrolinjan varrelta, ellei vuokraa autoa tai halua ajaa taksilla.
Maahan on alkoholin tuonti kielletty, joten älä hanki pulloa Suomen taxfreestä käsimatkatavaroihin. Netistä löytyvät alkoholia tarjoavat ravintolat. Alkoholi maksaa saman tai enemmän kuin Suomessa. Katukuvassa päihtyneenä ei sovi näyttäytyä.
Älä matkusta ilman vakuutusta. Luottokorttikaan ei ole pahitteeksi. Täällä ei ole julkista terveydenhuoltoa.
Vihkimättömien ja vastakkaista sukupuolta olevien ja keskenään ei sukulaisten on kiellettyä yöpyä samassa tilassa. Tätä saatetaan katsoa turistien kohdalla läpi sormien, mutta jos huonosti käy, ja asia syystä tai toisesta tarkastetaan, rangaistukset ovat ankarat.
Varaa mukaan käteistä. Vaikka taksissa olisi maksupääte, se ei toimi juuri koskaan. Käteistä voi nostaa lentokentän pankkiautomaateista/rahanvaihtopisteeltä. Kassamyyjät kysyvät kortilla maksaessasi yleensä maksatko euroina vai dirhameina. Valitse dirhamit, säästät rahaa.
Matkavinkit
Ostokset: Ostoskeskukset Dubai Mall ja Mall of the Emirates (MOE) ovat nähtävyyksiä itsessään, mutta jos viitsii nähdä vähän vaivaa, muualta samat tuotteet saa huokeammin. Suosittelen Ibn Battuta Mall:ia ja Outlet Mall:ia.
Eläimiä: Dubai Safari, Dubai Butterfly Garden ja The Green Planet (sisätiloihin rakennettu sademetsä).
Parhaat rannat: Kun sanoo taksille Umm Suqeim 2, se vie Burj al Arabin viereiselle rannalle. Siitä on useampi kilometri rantaviivaa ja hiekkarantaa, mm. kuuluisa Kite Beach.
Al Qudra: Kymmenien kilometrien päällystetty pyöräilyreitistö aavikolla (pyöriä voi vuokrata). Muutenkin reissuun kannattaa sisällyttää jotain aavikkoaktiviteetteja, siellä on jopa telttahotelleja.
Global Village Dubai (Kaikki maailman kuuluisat rakennukset), Dubai Garden Glow -theme park (koko puisto valaistu, kuin satumaailma), jossa vielä oikean kokoiset dinosaurukset äänimaailmoineen, LegoLandia, Bollywood Park Dubai, Miracle Garden (tuhansia kukkia), laskettelukeskus MOE:ssa, tanssivat lähteet Dubai Mallissa.
Lisää vinkkejä (ja hauskasti kirjoitettua tarinaa arjesta Dubaissa) Hannan blogissa hannahoon.wordpress.com
-
Asiakaspalvelu
-
Sallila Yhtiöt