Lämmityskausi alkoi, mutta oletko tarkistanut, missä kunnossa ikkunat ovat? Vedon tunne saa monet nostamaan kodin lämpötilaa, vaikka järkevämpää olisi tukkia ilmavuodot, sanoo Motivan asiantuntija.

Tuntuuko kämmenselän iholla kylmä henkäys, kun pidät sitä ikkunanpuitteen vieressä? Se on merkki siitä, että kodin lämpö karkaa ikkunoista harakoille.
Paras hetki ikkunoiden tiivistämiseen on kesällä, mutta vieläkään ei ole myöhäistä panna asiaa kuntoon, sanoo energiatehokkuuden asiantuntija Veli-Matti Virtanen Motivasta.
— Optimaalisinta on, jos tiivistyksen pystyy tekemään lämpimään vuodenaikaan, mutta nytkin ehtii vielä hyvin. Itseliimautuvat tiivisteet ovat kuluttajille helpoimpia käyttää, ja mitä kylmempi se pinta on, johon teipillä tai liimalla kiinnitettävä tiiviste laitetaan, niin sitä heikommin se kiinnittyy.

Ikkunoita voi tiivistää vuoden ympärikin, mutta pakkasiin saakka asiaa ei kannata lykätä, koska silloin se on hankalinta.
— Tiivisteitä pystyy kiinnittämään myös silikonimassalla. Ne eivät ole niin kranttuja lämpötilalle, mutta toki niilläkin on omat käyttölämpötilansa.
Jos tiivistys unohtui kesällä, toimeen kannattaa tarttua nyt, Veli-Matti Virtanen kannustaa.
— Ikkunoiden tiivistys jää helposti, vaikka toimenpiteenä se ei ole kovin iso. Tietysti kun järjestelmällisesti lähdetään kaikki ikkunatiivisteet uusimaan, niin kyllähän siihen aikaa kuluu.

Vaivannäkö kuitenkin kannattaa, sillä ikkunoiden tiiviydellä on pienen mutkan kautta merkittävä vaikutus kodin energiatehokkuuteen.
— Motivan suosituslämpötila oleskelualueille on 20-21 astetta, mutta se pätee vedottomissa olosuhteissa. Ikkunoiden falskaaminen aiheuttaa vetoa, mikä ei välttämättä näy huoneen lämpötilassa, mutta sillä on iso vaikutus siihen, millaisena ihminen sisälämpötilan kokee.
Kun kotona tuntuu kalsealta, lämpötilaa tietysti ruuvataan ylöspäin. Jos taas ikkunat ovat tiiviit, niin matalammallakin huonelämpötilalla kodissa on mukava olla.

Kolme pointtia

Hyi, täällä vetää! Tämä huomio tehdään valitettavasti yleensä vasta paukkupakkasilla, mikä on ikkunoiden tiivistämistä ajatellen se kaikkein huonoin hetki. Seuraa ikkunoiden kuntoa säännöllisesti, Veli-Matti Virtanen kehottaa.
— Ikkunoiden tiivisteet kannattaa tarkistaa vuosittain esimerkiksi ikkunanpesun yhteydessä. Muuten voi mennä pitkäkin aika, ennen kuin tiivistyksen tarpeen tajuaa, ja sehän tapahtuu yleensä niin, että talvella havaitaan vedon tunnetta ja kylmyyttä. Kun tiivisteiden heikkenemisen huomaa ajoissa, ne voi uusia jo ennen kuin siitä seuraa ongelmia, hän sanoo.

Tiiviste on aika uusia, jos se repsottaa, on painunut lyttyyn tai menettänyt elastisuutensa. Tarjolla on monenlaisia tiivisteitä, ja sopivan löytääkseen kannattaa nähdä hiukan vaivaa.
— Jos vanha tiiviste on ollut ominaisuuksiltaan toimiva, valitse samanlainen. Jos se on niin heikkokuntoinen, ettei siitä enää saa selvää, millainen se on ollut, tai et ole ollut tyytyväinen tiivistetyyppiin, määritä ikkunan välys sinitarran avulla. Rautakaupassa pystyt sitten valitsemaan oikean kokoisen ja muotoisen tiivistee, Veli-Matti Virtanen neuvoo.

Niin kuin kovin monissa muissakin asioissa, myös ikkunoiden tiivistämisessä laiskuus kostautuu.
— Tee tiivistys huolella ja ajan kanssa. Asennusvaiheessa hutiloiminen vaikuttaa tiivisteen käyttöikään. Laadukkaan tiivisteen käyttöikä voi olla yli 10 vuotta, mutta jos se on huonosti kiinnitetty, se voi olla vaihtokuntoinen jo vuoden tai kahden kuluttua.
Tiivisteen käyttöikään vaikuttaa sekin, kuinka paljon ikkunaa käytetään. Jos kyseessä on usein avattava tuuletusikkuna, on erityisen tärkeää, että tiiviste on asennettu paikoilleen hyvin. Muuten se saattaa heikentyä hyvinkin nopeasti.
— Jos tiiviste ei ole kunnolla kohdillaan eikä sulje ilmavirtausta, ei tiivistyksellä saada toivottua vaikutusta energiansäästöön ja sisäilmaolosuhteisiin. Kun työn tekee kunnolla, tiivistyksellä on hyvinkin pitkä käyttöikä, ja se on tehokas toimi olosuhteiden parantamiseen.

Kuurankukkia

Entä jos ikkunat huurtuvat, onko tiivistyksessä silloin vikaa? Ei välttämättä, sanoo Veli-Matti Virtanen. Olennaista on se, mihin kohtaan kosteutta tiivistyy.
— Jos ulommaisen ikkunan ulkopuoli huurtuu, niin se on tyystin normaalia energiatehokkailla ikkunoilla. Tällöin ikkunan läpi tuleva lämpövuoto ei pidä ulommaisen ikkunan lämpötilaa niin korkeana, että huurtuminen estyisi. Jos tämä huurtuminen häiritsee, niin hankintavaiheessa voi valita huurtumattoman ulkolasin.
Jos taas ulommaisen lasin sisäpinta huurtuu, se kertoo ylipaineesta huoneen sisällä, eli ilmanvaihto toimii väärin.
— Silloin lämmin huoneilma pääsee karkaamaan sisä- ja ulkoikkunoiden väliin, ja kosteus tiivistyy ulommaisen ikkunan sisäpintaan. Ikkunoiden tiivistys vaikuttaa tähän, mutta juurisyy on ilmanvaihdossa. Kosteus pääsee hyvinkin tiivistetystä ikkunasta läpi, jos huonetila ei ole alipaineinen, niin kuin sen pitäisi olla.
Tällaisessa tilanteessa tulisi siis selvittää ilmanvaihdon toimivuus.

Kosteutta voi tiivistyä myös sisimmän ikkunan sisäpintaan. Silloin kyse on siitä, että huonetilassa on runsaasti ylimääräistä kosteutta esimerkiksi suihkun jälkeen. Tällöinkin tulee tarkistaa ilmanvaihdon toiminta.
Kosteutta voi ikkunoiden väliin päästä myös ulkopuolelta.
— Silloin uloin ikkuna on heikosti tiivistetty tai ikkunan rakenteessa on väljyyttä. Ulointa ikkunaa tiivistettäessä on sen nurkkiin jätettävä pienet aukot, jotta ilma pääsee liikkumaan ikkunoiden välissä.

Menikö sormi suuhun?

Ikkunoiden tiivistäminen ei ole rakettitiedettä, mutta onhan siinä muutamia asioita, jotka pitää ottaa huomioon. Neuvoja kaipaava voi olla yhteydessä Motivaan tai alueelliseen energianeuvojaan.
— Kuluttajien energianeuvonta on Energiaviraston rahoittamaa puolueetonta, riippumatonta ja maksutonta neuvontaa kuluttajille ja taloyhtiölle, Veli-Matti Virtanen kertoo.

Asiaa energiasta -neuvontaa saa Motivan asiantuntijoilta puhelimitse numerosta (09) 6122 5150. Valtakunnallinen puhelinpäivytys on avoinna maanantaisin ja perjantaisin kello 9-12. Kysymyksiin vastataan myös sähköpostitse osoitteessa kuluttajaneuvonta@motiva.fi.
Lisäksi joka maakunnassa on oma energianeuvoja, jonka puoleen voi kääntyä kaikissa kodin energiatehokkuuteen liittyvissä asioissa. Myös alueellisten energianeuvojien yhteystiedot löytyvät Motivan sivuilta:
motiva.fi/koti_ja_asuminen/asiaa_energiasta_-_kuluttajien_energianeuvonta